نمونه متن کتاب امام علی (ع) و امور معنوی و عبادی
فلسفه و ره آورد حج
خدا حج خانه محترم خود را بر شما واجب کرد . همان خانه ای که آن را قبله گاه انسان ها قرار داده که چوپان تشنگان به سوی آن روی می آورند ، و همانند کبوتران به آن پناه می برند . خدای سبحان ، کعبه را مظهر تواضع بندگان برابر عظمت خویش ، و نشانه اعتراف آنان به بزرگی و قدرت خود قرار داد ، و در میان انسان ها ، شنوندگانی را برگزید ، که دعوت او را برای حج ، اجابت کنند ، و سخن او را تصدیق نمایند ، و پای بر جایگاه پیامبران الهی نهند ، همانند فرشتگانی که بر گرد عرش الهی طواف می کنند و سود های فراوان ، در این عبادتگاه و محل تجارت زائران ، به دست آورند ، و به سوی وعده گاه آمرزش الهی بشتابند .
خدای سبحان ، کعبه را برای اسلام ، نشانه گویا و برای پناهندگان خانه امن و امان قرار داد ، آدی حق آن را واجب کرد ، و حج بیت الله را واجب شمرد ، و بر همه شما انسان ها مقرر داشت ، که به زیارت آن بروید و فرمود :
آن کس که توان رفتن به خانه خدا را دارد ، حج بر او واجب است و آن کس که انکار کند ، خداوند از همه جهانیان بی نیاز است . ( صفحه 135 )
داشتن نمازخانه در منزل
انسان باید در جائی نماز بخواند که حال و هوای معنوی داشته و از زرق و برق دنیائی به دور باشد . حضرت امیر المومنین (ع) فرمود :
در خانه خود اطاقی را برای نماز خواندن اختصاص دهید . و حضرت در اطاقی که در آن جز فرشی و قرآن و شمشیری وجود نداشت ، نماز می خواند .
و به یکی از دوستان خود به نام مسمع فرمود : دوست دارم در خانه خود اطاقی را نمازخانه قرار دهی و با لباس مخصوص در آن مکان که اختصاص به نماز دارد ، نماز بخوانی ، و از خدا بخواهی که تو را از آتش جهنم نجات دهد و وارد بهشت فرماید، از خدا بترس و دعای نامشروع نداشته باش و کسی را نفرین نکن . ( صفحه 159)
گریه شوق برای شهادت
در تمام ارتش های جهان سربازی وجود ندارد که برای شرکت در خط مقدم بی تابی کند ، یا برای شهید شدن اشک بریزد و لحظه شماری کند ، جز در ارتش اسلام که حضرت امیر المومنین (ع) برای شهادت اشک شوق می ریخت ، و چون در جنگ احد به شهادت نرسید ناراحت بود ، و از رسول خدا (ع) علت آن را پرسید و خطاب به پیامبر فرمود : گفتم : ای رسول خدا مگر جز این است که در روز احد که گروهی از مسلمانان به شهادت رسیدند ، و شهادت نصیب من نشد و سخت بر من گران آمد ، تو به من فرمودی ای علی ! مژده باد تو را که شهادت در پی تو خواهد آمد .
پیامبر (ع) به من فرمود :
همانا این بشارت تحقق می پذیرد ، در آن هنگام صبر تو چگونه است ؟
گفتم : ای رسول خدا چنین موردی جای صبر و شکیبایی نیست بلکه جای مژده شنیدن و شکر گذاری است . ( صفحه 194 )
شب پرهیزکاران
پرهیزکاران در شب برپا ایستاده مشغول نمازند ، قرآن را جز جز و با تفکر و اندیشه می خوانند ، با قرآن جان خود را محزون و داروی درد خود را می یابند ، وقتی به آیه ای برسند که تشویقی در آن است ، با شوق و طمع بهشت به آن روی آورند و با جان پرشوق در آن خیره شوند ، و گمان می برند که نعمت های بهشت در برابر دیدگانشان قرار دارد و هر گاه به آیه ای می رسند که ترس از خدا در آن باشد ، گوش دل به آن می سپارند ، و گویا صدای بر هم خوردن شعله های آتش ، در گوششان طنین افکن است ، پس قامت به شکل رکوع خم کرده پیشانی و دست و پا بر خاک مالیده ، و از خدا آزادی خود از آتش جهنم را می طلبند .
روز پرهیزکاران
پرهیزکاران در روز ، دانشمندانی بردبار ، و نیکوکارانی با تقوا هستند که ترس الهی آنان را چونان تیر تراشیده لاغر کرده است ، کسی که به آنها می نگرد می پندارد که بیمارند اما آنان را بیماری نیست ، و می گوید ، مردم در اشتباهند ! در صورتی که آشفتگی ظاهرشان از امری بزرگ است . از اعمال اندک خود خشنود نیستند ، و اعمال زیاد خود را بسیار نمی شمارند ، نفس خود را متهم می کنند ، و از کردار خود ترسناکند ، هرگاه هراس افتاده می گوید : من خود را از دیگران بهتر می شناسم و خدای من ، مرا بهتر از من می شناسد ، بار خدایا مرا بر آن چه می گویند محاکمه نفرما ، و بهتر از آن قرارم ده که می گویند ، و گناهانی که نمی دانند بیامرز . (صفحه 223 )
فهرست کامل کتاب امام علی (ع) و امور معنوی و عبادی :
الگوهای رفتاری و عنصر زمان و مکان
اقسام الگوهای رفتاری
ضرورت ها
1 – انسان و ارزش ها
ضرورت شناخت ارزش ها
اول – رشد و تکامل تمایلات و غرائز انسانی
دوم – رشد و اعتدال
سوم – مبارزه با تمایلات دروغین
ارزش ها
چهارم – راه مبارزه با آفت ها
2 – نماز و تکامل انسان ها
هدفداری
روح امیدواری
سیستم رابطه و جهت یابی
فلسفه حج
قبلگاه نیایش
تجلی گاه وحدت
جایگاه آزمودن ها
فصل اول – دعا و نیایش
1 – دعا در میدان جنگ
2 – طرح شکوه ها با خدا
3 – محو جمال دلدار
4 – مدهوش در عبادت
5 – عبادت در کودکی
6 – ذکر همیشگی حضرت امیر المومنین (ع)
7 – سجده برای موفقیت ها
8 – امام علی (ع) و نماز شب
9 – توجه به مستحبات
10 – پیاده حج رفتن
11 – اشک های فراوان
فصل دوم – ترویج فرهنگ اذان
1 - اذان گفتن امام علی (ع)
2 – تشویق به اذان رایگان
فصل سوم – ترویج فرهنگ نماز
1 – اولین نماز گزار
2 – اهمیت دادن به نماز اول وقت
3 – عبادت بی همانند
4 – هزار رکعت نماز
5 – داشتن نماز خانه در منزل
6 – نماز پس از پیروزی
7 – نماز قبل از آغاز نبرد
8 – نماز با اشاره در میدان جنگ
9 – نماز در میدان جنگ
10 – جنگ برای نماز
11 – نماز باران
فصل چهارم – روانشناسی و نیایش
1 – روانشناسی و نماز
2 – احترام به کعبه و قبله
فصل پنجم – ترویج فرهنگ قرآن
1- قرآن گرائی
2- جایزه مالی به قاریان قرآن
3- فضیلت قرائت قرآن
فصل ششم – هدفداری امام علی (ع)
1 – شهادت طلبی
2 – سخنان لحظه شهادت
فصل هفتم – معجزات و کرامات امام علی (ع)
1 – طی الارض ( پیمودن راه های طولانی )
2 – بازگشت خورشید برای امام علی (ع)
3 – درمان چشم نابینا
4 – اخبر از هبر و دفن خویش
5 – اعتراف حیوانات
6 – اعتراف اژدها
در چشمه سار نهج البلاغه
1 – دعا در میدان جنگ
2 – دعائی که همواره می خواند
3 – شکوه ها با خدا
4 – سیمای پرهیزکاران
5 – اوقات نماز پنجگانه
6 – فضیلت و جایگاه نماز
7 – نماز باران
8 – روانشناسی نیایش
9 – ارزش قرآن