نمونه متن کتاب ریحانه بهشتی یا فرزند صالح:
لقاح و برداری چیست؟
لقاح عملی است که در طی آن نطفه مرد ( اسپرماتوزئید ) وارد تخمک زن می شود. هر 28 روز یک بار یک تخمک ( سلول جنسی زن ) از یکی از تخمدان ها می رسد و به اهستگی به طرف رحم حرکت می کند. در بسیاری از موارد بین سه تا هفت روز طول می کشد تا تخمک به رحم برسد. چنانچه در طول این مدت لقاح انجام نشود، تخمک در رحم از بین می رود. بارور شدن تخمک ( سلول جنسی زن ) توسط اسپرم ( سلول جنسی مرد ) منجر به تشکیل سلول تخم می گردد. از زمانی که اسپر ماتوزوئید وارد تخمک می شود تا ظهور اولین تقسیم حدود 24 الی 36 ساعت وقت لازم است که پس از تقسیمات مکرر تبدیل به جنین شده و در طول دوران بارداری در رحم مادر و در داخل کیسه ای که حاوی مایع است قرار گرفته و رشد می کند. جنین از طریق بند ناف و جفت کلیه مواد غذایی و اکسیژن لازم برای رشد و نمو را دریافت می کند. طول متوسط حاملگی طبیعی معمولا از اولین روز آخرین قائدگی محاسبه می شود که 280 روز یا 40 هفته است. تعیین سن حاملگی بسیار مهم است. تعیین سن حاملگی بسیار مهم است، زیرا اقداماتی که برای مادر و جنین انجام می شود نیازمند دانستن سن دقیق حاملگی است. ( صفحه 66 )
جلوگیری از عوارض ناشی از حاملگی
به طور طبیعی برای خانم های باردار عوارضی مانند یبوست ، ریزش مو ، سست شدن استخوان ها و دندان ها ، چین های شکم و ویار پیش می آید. امّا با انجام تدابیر لازم و تغذیه درست می توان این عوارض را از بین برده و یا به حداقل رساند.
- جلوگیری از ریزش مو و سست شدن استخوان ها و دندان ها
زن حامله برای جلوگیری از ریزش مو و خرابی دندان ها باید در مصرف مواد لبنی بکوشد. چون این مواد سرشار از کلسیم هستند و مصرف به اندازه آنها باعث می شود تا هم مادر از این عوارض مصون بماند و هم کودک از سستی استخوان در امان باشد.اغلب سستی استخوان و گرفتگی قلب و به ضعف رفتن دست و پای زن حامله به علت کمبود مواد آهکی است که با مصرف شیر این عارضه از بین می رود.
- جلوگیری از خطوط و چین های شکم
علت این عارضه، علاوه بر بزرگ شدن شکم، ترشحات غدد مترشحه داخلی نیز می باشد. با استفاده از پماد های مخصوص و یا روغن بادام و روغن زیتون و ماساژ دادن شکم و رانها به وسیله این روغن ها می توان از ایجاد و تغیر رنگ خطوط و چین ها جلوگیری کرد.
- جلوگیری از چاقی در دوران حاملگی
چاقی ، نه تنها برای جنین بلکه برای مادر نیز مضرّ است. برای جلوگیری از چاقی ، زن حامله باید رژیم فاقد چپربی را رعایت کند و از خوردن چربی های حیوانی ، نشاسته و قند بیش از اندازه به پرهیزید. مصرف چربی های نباتی مثل روغن زیتون اشکالی ندارد.
توصیه های عبادی ، خوراکی در ایام بارداری
به مادران عزیز توصیه می شود برای داشتن فرزندنی با سیرت و صورت نیکو ، در حد امکان به دستورات:
توجه داشته باشید، گرچه رعایت این اعمال بسیار نیکو و موثر خواهد بود اما انجام ندادن این توصیه ها و یا بعضی از آنها هرگز به معنای معیوب شدن و مشکل داشتن فرزندان نخواهد بود. لذا در حد توان به توصیه ها عمل نموده و خود را بیش از حد خسته نکنید.
قطعا یاد خدا انجام واجبات و ترک محرمات اثر فوق العاده ای در فرزند شما خواهد گذاشت و ان شاء الله خداوند فرزندی صالح به شما ارزانی خواهد نمود.
الف – توصیه هایی که مخصوص هر ماه بیان شده است
ماه اول: روز های پنج شنبه و جمعه سوره ( یس ) و ( صافات ) بخواند و به شکم بدمد . صبح ها کمی سیب شیرین بخورد. روزهای جمعه قبل از صبحانه انار میل کند و قبل از طلوع آفتاب ، اندکی از تربت سید الشهداء بخورد. نماز های یومیّه را در اول وقت به جا آورد و قبل از نماز حتما اذان و اقامه بگوید و در وقت گفتن اذان و اقامه ، دست را روی شکم بگذارد . هر روز بر 2 عدد خرما سوره قدر بخواند و آن را ناشتا بخورد. ( صفحات 98 تا 100 )
آداب و مستحبات ولادت فرزند
1) شستن نوزاد بعد از تولد ، اگر برایش ضرر نداشته باشد. از جمله اعمالی که در وقت ولادت، سنت موکد است، غسل دادن طفل است و بعضی واجب می دانند و احوط آن است که نیت کند ( غسل می دهم این طفل را برای رضای خدا ) و سرش را اول بشوید و بعد از آن جانب راستش و بعد از آن جانب چپش را.
2) اذان گفتن در گوش راست و اقامه گفتن در گوش چپ نوزاد.
از حضرت صادق (ع) منقول است که: ( ....... در گوش راستش اذان بگو و در گوش چپش اقامه بگو پیش از آنکه نامش را ببرند ، اگر چنین کنی هر گز ترس به او نرسد و .... )
همچنین از حضرت رسول اکرم (ص) نقل شده است که فرمودند:
هرکس صاحب فرزندی شد، در گوش راستش اذان بگوید و در گوش چپش اقامه بخواند. بدرستی که این عمل باعث دوری شیطان خواهد شد. – در روایتی آمده است که پیامبر اکرم (ص) فرمان دادند تا در گوش تا در راست و چپ امام حسن (ع) و امام حسن (ع) اذان و اقامه گفته شود و همراه اذات در گوش آن دو بزرگوار فاتحه الکتاب ، آیته الکرسی و آخر سوره حشر و همچنین سوره های اخلاص و معوذین ( فلق و ناس ) خوانده شود.
3) مالیدن آب فرات و تربت سید الشهداء (ع) به سقف دهان او.
از حضرت امام محمد باقر (ع) نقل شده است که فرمودند:( کام طفل را با آب فرات بردارید و اقامه در گوشش بگویید )
در روایت دیگری وارد شده است که کامش را با آب فرات و تربت امام حسین (ع) بردارید و اگر آب فرات نباشد با آب باران بردارید. ( صفحه 162 و 163 )
نمونه فهرست کتاب ریحانه بهشتی یا فرزند صالح :
-------------------------------------
فصل اول» همسر گزینی
-------------------------------------
-------------------------------------
فصل دوّم: آمیزش
-------------------------------------
الف) قبل از آمیزش: تاثیر غذا - دعا برای فرزند دار شدن - بیماری مقاربتی
ب) در حین آمیزش: 1- تغذیه 2- حالات پدر و مادر
3- عوامل طبیعی و تاثیر آنها روی بدن: الف: اشعه ماوارء بنفش - ب: اشعه مجهول - پ: اشعه مادون قرمز - ت: تاثیر الکتریسیته موجود در هوا
4- مکروهات حین آمیزش 5- اوقاتی که عمل جماع مطلوب است 6- اوقاتی که عمل جماع مکروه است 7- ادعیه ، اذکار و اعمال عبادی ویژه آمیزش
-------------------------------------
فصل سوم: دوران بارداری
-------------------------------------
لقاح و بارداری چیست؟
آشنایی با دوران بارداری
نامگذاری ماه های جنین
علائم و نشانه های بارداری
الف) علائم فرضی بارداری: 1- قطع قائدگی 2- تهوع با استفراغ یا بدون استفراغ 3- تکرر ادرار 4- خستگی 5- احساس حرکت جنین 6- حساس شدن پستانها 7- تغیر رنگ پوست
ب) علائم احتمالی بارداری: 1- بزرگ شدن شکم 2- افزایش ترشحات 3- دردهای نامنظم رحمی 4- تست حاملگی
ج) علائم مثبت یا قطعی دوران بارداری
مراجعات دوران بارداری
توصیه های دوران بارداری
1- تغذیه دوران بارداری 2- کار و استراحت 3- داشتن آرامش روحی و معنوی 4- تمرینات ورزش
5- مراقبتهای دوران بارداری:( الف- حمام کردم ) ( ب- لباس و کفش ) ( پ- مراقبت از دهان و دندان ) ( ت- نظافت سینه ها و دستگاه تناسلی ) ( ث- مسافرت ) ( ج- مراقبت از کلیه ها ) ( چ- اجابت مزاج ) ( ح- روابط زناشویی ) ( خ- واکسیناسیون ) ( د- مصرف سیگار ) ( ذ- مصرف الکل و داروها ) ( ر- پرتونگاری - رادیولوژی ) ( ز- تماس با حیوانات اهلی ) ( ژ- تماس با عوامل بیماری زا )
شکایات شایع دوران بارداری
(الف: ویار) - (ب: تهوع و استفراغ) - (پ: ترش کردن و سوزش سردل) - (ت: ضعف، سرگیجه و غش) - (ث: سردرد) - (ج: تنگی نفس) - (چ: تغیرات پوست) - (ح: ورم) - (خ: کمردرد) - (د: دردهای زیر دل-قسمت تحتانی شکم) - (ذ: تکرر ادرار) - (ر: یبوست) - (ز: بواسیر) - (ژ: شافزایش ترشحات دهانه رحم) - (س: واریس)
جلوگیری از عوارض ناشی از حاملگی
جلوگیری از ریزش مو و سست شدن استخوان ها و دندان ها - جلوگیری از خطوط و چین های شکم و رانها - جلوگیری از چاقی در دوران حاملگی
توصیه های عبادی ، خوراکی در ایام بارداری
الف: توصیه هایی که مخصوص هر ماه بیان شده است - ماه اول - ماه دوم - ماه سوم - ماه چهارم - ماه پنجم - ماه ششم - ماه هفتم - ماه هشتم - ماه نهم
ب: توصیه هایی که به صورت کلی بیان شده است
خوراکی ها و آثار آن بر کودک از دیدگاه احادیث
( به ) - ( گلابی ) - ( کاسنی ) - ( سویق - قاووت ) - ( خربزه ) - ( کندر ) - ( انار ) - ( انجیر ) -
خواص بعضی از مواد غذایی ذکر شده
تاثیر بیماری ها و مسمومیت های مادر
-------------------------------------
فصل چهارم: وضع حمل
-------------------------------------
الف: قبل از زایمان ( زایمان و محل آن ) - ( علائم زایمان ) - ( آسان شدن زایمان )
ب: پس از زایمان ( دوران نقاهت پس از زایمان ) - ( علائم خطر در دروان نقاهت ) - ( اهمیت مراقبت پس از زایمان )