نوشته زیر برگرفته از کتاب «نسیم مهر» (متن پیاده شده برنامه پرسش و پاسخ رادیویی استاد حسین دهنوی) می باشد.
پاسخ:
او را هرگز با خودتان مقایسه نکنید و به توان و روحیات کودکانهاش توجه داشته باشید. برای ایجاد سرعت عمل در او باید زمینههایی را فراهم ساخته، راهکارهایی را به کار گیرید:
1. برای خواب کودک برنامهریزی کنید تا به موقع بیدار شود (با توجه به کندی کودک، باید زودتر از خواب بیدار شود).
2. از او بخواهید تا شب قبل، لباسها و وسایل مورد نیاز مدرسه را آماده کند.
3. در صورتی که خودتان شاغل هستید، بکوشید همزمان با کودکتان آماده شوید و سرعت عمل را به شکل عملی به او بیاموزید (صبح، زمان مناسبی برای آموزش کلامی سرعت عمل نیست؛ زیرا از نظر روحی و جسمی آمادگی ندارد و ممکن است به تنش و پرخاشگری شما و کودک بینجامد).
4. ممکن است علت کندی فرزند، حساسیت بیش از حد شما (حرص خوردن و تذکر فراوان) باشد؛ زیرا کودک بیمیل نیست والدین را بیازارد و ممکن است بخواهد جلب توجه کند.
5. اجازه دهید خود با پیامدهای طبیعی و منطقی رفتارش مواجه شود. کودکی که کند آماده شود، از صبحانه محروم خواهد شد؛ به جهت بازماندن از سرویس مدرسه، باید پیاده برود یا پول تاکسی را از پول توجیبی بدهد و نیز در مدرسه باید پاسخگو باشد (در این شیوهی تربیتی با مدرسه هماهنگ شوید تا بینظمیهای فرزند، بر بیمسؤولیتی شما حمل نشود).
6. برای رفع این مشکل، از جریمه نیز میتوانید استفاده کنید؛ بدین صورت که در برابر زمان تأخیر، از تلویزیون محروم شود یا کارهای منزل را انجام دهد.
7. برای آموزش سرعت عمل، از بازی رکوردشکنی و آتشنشانی استفاده کنید. در بازی رکوردشکنی با استفاده از زمانسنج، زمان آماده شدن (لباس پوشیدن) کودک را مشخص کنید و از او بخواهید تا در فرصت بعدی، رکورد خود را بشکند. در بازی آتشنشانی، خود و فرزندتان را مأموران آتشنشانی فرض کنید که باید با سرعت لباس بپوشید و به مأموریت بروید.
منبع:
نسیم مهر جلد 1، پرسش و پاسخ تربیت کودک و نوجوان؛ حسین دهنوی