همایش «تبلیغ و جمعیت؛ بایستههای حرکتهای تبلیغی در فرهنگسازی افزایش جمعیت»، شامگاه چهارم تیرماه با حضور حجت الاسلام سید میرصالح حسینی جبلی، استادیار جامعة المصطفی(ص) العالمیة، حجت الاسلام محسن عباسی ولدی، استاد حوزه و دانشگاه و کارشناس تربیتی رادیو معارف، حجت الاسلام علی ابوترابی، استاد حوزه و دانشگاه و جمعی از طلاب و مبلغان در تالار نور مشهد برگزار شد.
در این همایش، حجت الاسلام محسن عباسی ولدی، کارشناس تربیتی رادیو معارف و استاد حوزه، بحث جمعیت را مهمترین عامل سردرگمی مردم دانست و اظهار کرد: ما 20 سال به مردم آموزش دادیم تا فرزند کمتری بیاورند لذا اکنون که دچار بحران شده ایم، دیگر نمی توانیم افکار مردم را به سمت و سوی افزایش جمعیت تغییر دهیم از همین رو ما در فضای تبلیغ باید تمام تلاشمان را به کار بگیریم تا گره ذهنی مردم در بحث جمعیت باز شود.
عباسی ولدی با بیان اینکه در مسئله جمعیت رهبر معظم انقلاب به سه نکته مهم اشاره کرده اند، عنوان کرد: با توجه به بیانات رهبر معظم انقلاب، اصل بحث کنترل جمعیت صحیح بود اما اشتباه این بود که وقتی ما به نتیجه رسیدیم، در سال 71 باید مسئله کنترل جمعیت را متوقف می کردیم که این اتفاق نیفتاد زیرا برای دشمن مطلوب است که کشوری پیر و سالمند داشته باشیم.
کارشناس تربیتی رادیو معارف بیان کرد: همچنین در مسئله جمعیت مهمترین اشتباه ما این بود که فرزند کم را در یک مقطعی به ارزش تبدیل کردیم و بالعکس آن، فرزند زیاد را به ضد ارزش تبدیل کردیم بنابراین ما در حق مردم جفا کردیم زیرا برای آنها توضیح ندادیم که افزایش فرزندآوری فقط در یک مقطعی مناسب نبود.
وی با بیان اینکه مشکلات اقتصادی معضل بزرگ جامعه امروز در بحث فرزندآوری است، بیان کرد: ما در بحث فرزندآوری با تغییر ذائقه فکری مردم مواجه هستیم و برگرداندن آن نیز کار بسیار سختی است که نیاز به انرژی، انگیزه، قدرت برقراری ارتباط، قدرت استدلال مواجه با مخاطب عام و خاص و شناخت شبهات موجود در جامعه در بحث فرزند دارد.
در ادامه این همایش، حجت الاسلام والمسلمین علی ابوترابی، استاد حوزه و دانشگاه به عنوان سخنران بعدی این همایش یکی از عوامل توسعه و ثروت در کشورهای اروپایی را مسئله جمعیت دانست و بیان کرد: ما نمی توانیم مسئله فرزندآوری را در یک جلسه در ذهن مردم بگنجانیم بلکه این مسئله نیاز به یک پروسه طولانی دارد.
ابوترابی در پاسخ به این سؤال که چگونه می توان مردم را به فرزندآوری متقاعد کرد، گفت: باید منافع و امتیازات مختلف جمعیت را برای مردم مطرح کنیم، در خانواده هایی که نوه وجود دارد، عمر پدربزرگ و مادربزرگ هشت سال بیشتر است، همچنین باید مردم رابطه بین مسائل اقتصادی و مشیت الهی و ارزش های فراموش شده را به یاد آورند.
این استاد حوزه و دانشگاه یکی از عوامل اصلی تربیت را ژن و ساختار روحی والدین دانست و بیان کرد: در مسئله تربیت، EQ خیلی مهم تر از IQ است و بچه های تک فرزند و بچه هایی که فاصله زیادی با فرزندان دیگر دارند، ایکیوشان خیلی پایین تر است لذا این افراد، فرزندانی پرتوقع و غیرحامی هستند.
حجتالاسلام سید میرصالح حسینی جبلی، استادیار جامعة المصطفی(ص) العالمیة و عضو هیئت علمی پژوهشکده المصطفی، نیز در این همایش به نوع ازدواج و فرزندآوری در اروپا اشاره کرد و ادامه داد: انتخاب آزاد ازدواج توسط فرزندان و دخالت نداشتن پدر و مادر در اروپا باعث میشود آنها در سنین بالا ازدواج کنند و ناخواسته عامل کم شدن جمعیت کشور خود شوند.
عضو هیئت علمی پژوهشکده المصطفی، خطر تهدید کننده امروز جامعه را بحث بقاء نسل دانست و اظهار کرد: جمعیت شناسان میگویند، اگر شما بخواهید در آینده جایگزینی نسل در جامعه انجام دهید، اگر نرخ جمعیت از 1.3 کمتر باشد، نمیتوانید نسل جایگزین داشته باشید.
استادیار جامعةالمصطفی(ص) العالمیة عنوان کرد: مسئله جمعیت مسئلهای نیست که به دولت برگردد و درآن امر سیاستگذاری کند، زیرا مداخله دولت در این زمینه مشکلاتی را ایجاد میکند، این مداخله باید حداقلی باشد، در این راستا دولت باید بسترهایی را فراهم کند و اختیار را به دست مردم بدهد.
وی با بیان اینکه یکی از اشکالات اقتصادی کشور ایران نفتی بودن ایران است، بیان کرد: باید به آنهایی که می گفتند کاهش جمعیت باعث پیشرفت اقتصادی می شود، گفت که چرا اکنون سرزمین چین که بزرگترین رشد اقتصادی جهان را دارد، پرجمعیت ترین کشور به شمار می رود؟ لذا ما نباید
مسئله جمعیتی را با مسائل اقتصادی گره بزنیم.