کتاب جامعهشناسی خانواده با نگاهی به منابع اسلامی به عنوان منبع درسی برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد در رشتههای جامعهشناسی و مطالعات زنان تدوین شده است.
این کتاب، تلخیص و در عین حال تکمیل کتاب «اسلام و جامعه شناسی خانواده» است که نخستین چاپ آن در سال 1383 منتشر شده است. مباحث این کتاب در قالب پنج بخش و پانزده فصل تنظیم شده است؛ بخش نخست به بررسی موضوع ازدواج میپردازد، در بخش دوم، ساختار خانواده و در بخش سوم، کارکردهای خانواده بررسی شده است، بخش چهارم، به برخی مباحث مهم در حوزه آسیب شناسی خانواده و راهکارهای تحکیم آن اختصاص دارد و سرانجام بخش پنجم، به پارهای مباحث نظری در حوزه جامعهشناسی خانواده میپردازد.
این کتاب بر پایه مطالعهای میان رشتهای با تلفیق رویکردهای دینی و جامعه شناختی تدوین شده و دو هدف اساسی را دنبال میکند: نخست، تثبیت اندیشه علوم انسانی اسلامی در مجامع علمی که ضرورت آن در سال های اخیر بیش از هر زمان دیگری احساس میشود، دوم، بومی سازی علوم انسانی که در مقایسه با هدف نخست، موافقان بیشتری دارد؛ چرا که کاستیهای علوم انسانی غیر بومی امروزه آشکارتر شده است.
شیوه طرح مباحث در این کتاب بدین گونه است که در ذیل هر موضوع، ابتدا چشم انداز کلی بحث از منظر جامعهشناختی و با اشاره به دیدگاههای نظری و یافتههای تجربی موجود، ترسیم و سپس گزارهها و نکات قابل استفاده از متون اصلی اسلام، یعنی قرآن کریم و روایات نقل شده از پیامبر اکرم (صلی الله و علیه و آله و سلم) و امامان معصوم (علیه السلام) در ارتباط با آن بحث ارائه شده است.
بخش اول این کتاب با عنوان ازدواج شامل «سن ازدواج»، «قواعد همسر گزینی» و «الگوها و آداب و روسوم ازدواج» میشود.
«انواع خانواده»، «تقسیم کار در خانواده» و «توزیع قدرت در خانواده» را در بخش دوم با نام ساختار خانواده میخوانید.
«کارکردهای زیستی ـ اجتماعی خانواده» و «کارکردهای حمایتی خانواده» در بخش سوم با عنوان کارکردهای خانواده آمده است.
آسیب شناسی خانواده و راهکارهای تحکیم آن عنوان بخش چهارم را به خود اختصاص داده است که شامل: «خشونت خانگی» و «راهکارهای تحکیم خانواده» میشود.
و در بخش پنجم با نام چشم انداز نظری جامعهشناسی خانواده: «نظریههای جامعهشناسی خانواده»، «مبانی فلسفی و ایدئولوژیک جامعهشناسی خانواده» و «نظریه خانواده در اندیشه متفکران مسلمان» آمده است.