به گزارش قاصدنیوز، آیت الله سید احمد علم الهدی پیش از ظهر امروز در همایش ملی تبلیغ جمعیت که در هتل خاتم مشهد مقدس برگزار شد اظهار کرد: برنامه تبلیغی طلاب امسال باید تفاوتی با سال های گذشته داشته باشد و طلاب از ترویج افزایش جمعیت در کشور غفلت نکنند.
وی با اشاره به اینکه همایش های باید با سخنرانی متخصص در حوزه های مختلف جمعیت برگزار شود افزود: به نظر می رسد کسانی که در این همایش به سخنرانی می پردازند نیز دارای این جایگاه ویژه هستند.طلاب نیز در این زمینه وظایف بسیار خطیری را بر عهده دارند.
استاد عالی حوزه گفت: خداوند می فرماید بسیاری از مردم نسبت به جریان های اجتماعی واکنش نشان نمی دهند و تو باید از این دسته افراد باشی و سعی کنی در مسیر درست گام برداری. بسیاری نسبت به عمل پیغمبر انتقاد داشتند. کسانی که کتاب خدا را ترویج می دهد از جو سازی ها زندان کشته شدن هیچ ترسی ندارند و در مسیر خود ثابت قدم هستند.
وی با اشراه به اینکه این افراد خدا را در نظر دارند و از این جهت وحشت نمی کنند خاطر نشان کرد: ما در زمان شاه در مقابل شکنجه تبلیغ می کردیم اما امروز باید در مقابل جو سازی های ایستادگی کنیم امروز جریان های سیاسی لائیک کشور به این وضع دچار شده اند و سعی می کنند جایی را برای خود در کشور پیدا کنند.
آیت الله علم الهدی گفت: موج سازی های منفی مهم ترین آفت امروز جامعه اسلامی است، یکی از سایت ها چند روز پیش عنوان کرده بود که آقای وزیر ارشاد تحت تاثیر دلواپسان قرار نگیرد. رسانه های ضد ارزشی اینگونه موج سازی می کنند در مقابل کسانی که رسالت الله را در جامعه ترویج می دهند.
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه خداوند از انسان می خواهد در مقابل همین موج سازی های اجتماعی مقاومت کند خاطر نشان کرد: عملیات روانی بسیار تاثیر گذار است ما باید بتوانیم در مقابل این هجمه ها ایستادگی کنیم، پیامبر در همان زمان در مقابل تمام جو سازی های ایستادگی کرد.
وی به برخی دیگر از آثار موج منفی در جامعه اشاره کرد و گفت: برخی از افراد به صورت قدرتمند در کنار ولایت فقیه ایستاده اند، عده ای دیگر در این زمینه به صورت جدی در مقابل ولایت فقیه ایستاده اند. چند روز پیش یکی از آقایان گفته بود از صلح سخن گفته بود و بهتر است از 8 سال دفاع مقدس کمتر سخن بگوییم. عده ای متاسفانه می خواهند سواره نظام یک جریان سیاسی قرار بگیرند.
استاد عالی حوزه خاطر نشان کرد: دسته سوم افرادی هستند که تنها به منبر رفتن اکتفا می کنند و نمی خواهند خود را با جریان های کذب درگیر کنند مهم ترین مشکل ما با این گروه است، این ها یک انگل در جریان روحانیت هستند. احساس می کنند تنها درس دادن کفایت می کند و انگار فکر می کند که اصلا آمریکایی وجود ندارد مرجع تقلیدی نیست ولایت فقیهی نیست، مهم ترین نگرانی من نسبت به این جریان در حوزه است.
آیت الله علم الهدی گفت: امروز اسلام در موضعی قرار دارد که باید فرد در مقابل دشمنان خارجی و داخلی ایستادگی کند و اگر ایستادگی نکد بدون شک در صف انگلیس ایستاده است این روحانی که نسبت به نظام خود اعتقادی ندارد و بی تفاوت است درست در صف مقابل قرار گرفته است و ناخودآگاه به یک مزودور تبدیل شده است.
امام جمعه مشهد مقدس با انتقاد از طلابی که نسبت به روضه هایی که خودشان می خوانند توجه نمی کنند تصریح کرد: بسیاری از کسانی که شب عاشورا از جبهه امام حسین(ع) جدا شدند همه عاشقانه علی(ع) را دوست داشتند پیور مکتب شیعه بودند اما آن ها که رفتند کجا و ان ها که ماندند کجا. جایگاهشان به هیچ وجه قابل قیاس نیست.
به گزارش قاصدنیوز به نقل از ستاد خبری همایش ملی تبلیغ و جمعیت حجتالاسلام دکتر ناصر سقای بیریا ظهر روز پنجشنبه در این همایش که در هتل خاتم مشهد برگزار شد اظهار کرد: متاسفانه در بسیاری از کشورهای جهان که حتی آمار زاد و ولد در آن ها بسیار پایین است خشونت جنسی وجود دارد، پس به هیچ وجه ارتباطی با افزایش جمعیت ندارد.
وی افزود: تربیت فرزندان یک موضوع بسیار کلیدی است که باید در این مسیر گام برداریم، زیرا افزایش زاد ولد به تنهایی نمی تواند مشکلات موجود را حل کند.
استاد حوزه علمیه قم افزود: هر ساله سازمان ملل گزارش توسعه انسانی واقعی را تقسیم بندی میکند و شعار اصلی آن این است که مردان و زنان ثروتهای واقعی هر ملت را تشکیل می دهند و این جمعیت است که سبب فقر نمیشود بلکه جمعیت سبب افزایش تولید میشود و این منابع انسانی پایه اصلی ثروت ملتها را تشکیل میدهد.
سقای بیریا با بیان اینکه سرمایه هر کشور منابع انسانی آن جامعه هستند تصریح کرد: سرمایه هر کشور منابع طبیعی و عوامل طبیعی آن هستند و در این حرکت نیروی انسانی سرمایههایی هستند که تولید کشور را افزایش میدهد.
مدیر گروه روان شناسی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی بیان کرد: در هر کشوری این نیروهای انسانی هستند که توسعه اقتصادی را جلو میبرند و کشوری که نتواند مهارت ها و دانش مردم را توسعه دهد با مشکلات بسیار زیادی روبه رو می شود.
استاد حوزه علمیه قم ساختار جمعیت را دارای دو بعد دانست و بیان کرد: در هر کشور دو نوع ساختار جمعیتی وجود دارد دسته اول گروهی هستند که با افزایش بیرویه جمعیت روبرو هستند و گروه دیگر با کاهش رشد جمعیت و رشد منفی هستند.
سقای بیریا تصریح کرد: اگر ساختار جمعیت یک کشور متعادل نباشد مسائل گوناگونی به وجود میآید و بنابراین نه جمعیت زیاد خوب است و نه کمبود جمعیت، که در همین راستا باید اقدامات جدی صورت گیرد.
وی با بیان اینکه اکنون یکی از عواملی که سبب کاهش جمعیت شده است مسئله فرهنگی است بیان کرد: اکنون تفکری که در بین جامعه رایج است در زمینه مباحث اقتصادی است و این در حالی است که رشد اقتصادی سبب آمادگی کشور در زمینه هزینه می شود با این وجود رشد اقتصادی سبب کاهش جمعیت شده است.
استاد حوزه علمیه قم بیان کرد: یکی از آسیب شناسیهایی که به تازگی صورت گرفته است این است که پس از انقلاب تاکنون نیم درصد رشد جمعیت افزایش پیدا کرده است و از 2.6 به3.2 ارتقا یافته است.
سقای بیریا به طرح کاهش جمعیت که در سال 68 مصوب شد اشاره کرد و گفت: در آن زمان که این طرح مطرح شد گفتند که جمعیت ایران اگر به بالای80 میلیون نفر برسد چه کسی میخواهد جوابگو باشد؟!
وی با اشاره به اینکه در سال 71 تفکرات غلطی در خصوص افزایش جمعیت رخ داد گفت: در آن زمان به همین خاطر بحث کنترل جمعیت مطرح شد و این در حالی است که آن زمان فقط نیم درصد به جمعیت اضافه شده است و آن چیزی که سبب تصویب قانون خانواده شده بود این بود که رشد جمعیت خانوادهها شروع شده بود.
استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه اکنون مسئله اقتصادی سبب شروع کاهش جمعیت شده است بیان کرد: حرکت به سمت توسعه اقتصادی تنظیم خانواده فقط رشد جمعیت را تشدید میکند و ما قبل از انقلاب هم تنظیم خانواده داشتیم اما موفق نبوده است.
سقای بیریا یکی از اهداف غربیها در خصوص کاهش جمعیت ورود مراجع مذهبی دانست و بیان کرد: دخالت مراجع مذهبی یک از علتهای کاهش جمعیت بوده است.
وی بیان کرد: شاخص های توسعه انسانی، اقتصادی و اجتماعی نسبت به اول انقلاب رشد پیدا کرده است، برای حفظ تعادل جمعیت که تاکنون غفلت کرده ایم و باید از اکنون به فکر آن باشیم و باید در همین راستا سازمانی برای آن ترسیم شود و در صورتی که مطالعات جمعیتی احتمال خارج شدن از حالت تعادل خودرا نشان دهند سیاستها جمعیتی باید اعلام شود.
سقای بیریا درباره تشکیل دفتر افزایش جمعیت در ایران گفت: یکی از خواسته های سازمانهای بین المللی این بود که ما چنین مرکزی را در ایران نداشته باشیم و ما نیز تاکون در این عرصه گام های موثری را برنداشته ایم.
وی افزود: ما در ایران سازمانی را نداریم که نسبت به کاهش جمعیت هشدار دهد و علت آن هم این است که کشورهای غربی در کشور ما جولان داده اند و این موضوع یکی از نقاط ضعف اصلی ما در این عرصه است.
به گزارش قاصدنیوز، دکتر سید امیر حسین قاضیزاده صبح روز پنجشنبه در همایش ملی تبلیغ جمعیت که در هتل خاتم مشهد مقدس برگزار شد با اشاره به برخی از تئوریهای جمعیتی اظهار کرد: یکی از اندیشمندان غربی از بحران جمعیت یاد میکند و برای آن برنامه ریزی میکند و عنوان میکند چون غذا در زمین تمام میشود ما باید برای آن برنامه ریزی کنیم.
نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی افزود: بسیاری از اندیشمندان با این نظریه به مخالفت پرداختند و سعی کردند این موضوع را القا کنند که جمعیت در دنیا نباید کنترل شود.
وی با اشاره به اینکه جمعیت ملی ایران از سال 1996 وارد کشورهای بدهکار شده است تصریح کرد: یعنی باید سعی کنیم منابع زیست محیطی خود را تقویت کنیم و در این زمینه باید فعالیتهای خود را آغاز کنیم. موضوع دیگری که در نقطه مقابل این رویکرد دیده میشود رویکرد قدرت است.
قاضیزاده گفت: حوزه قدرت و نگاه قدرت توجه ویژهای به افزایش جمعیت در جامعه دارد، موسسه مطالعاتی رن کشورهای قدرتمند را از قرن 18 بررسی کرده و یکی از مهمترین مولفههای آن را جمعیت عنوان میکند. مهمترین شاخصی که در این زمینه وجود دارد همین موضوع جمعیت است.
نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در همین گزارش آمار منابع ما را رشد یافته عنوان میکند تصریح کرد: با توجه به رشد و جمعیتی که در چین و هند وجود دارد باید دید چه اتفاقی برای این کشورها میافتد. تمامی موسسات دنیا عنوان میکنند که هند در سال 2060 به بعد قدرت اول دنیا میشود.
وی با اشاره به اینکه ساختار سنی جمعیت در هند جوان باقی میماند تصریح کرد: این مهمترین دلیل پیشرفت هند از چین است. باید بررسی کرد قدرتهای بزرگ دنیا چه کشورهایی هستند، مهمترین ویژگی هر کشور قدرتمندی جمعیت بالای آن است.
قاضیزاده گفت: چین در سال آینده به قدرت اقتصادی برتر دنیا تبدیل میشود در این زمینه باید برنامه ریزیهای گسترده انجام شود.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از کشورهایی همچون بنگلادش در سالهای آینده به قدرتهای برتر دنیا تبدیل میشوند تصریح کرد: اگر کشوری میخواهد در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشد، اقتصاد داخلی آن با قدرتهای دنیا مبارزه کند باید دارای یک جمعیت قابل قبول باشد.
نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی به نحوه شکل گیری اتحادیه اروپا اشاره کرد و افزود: امیدواریم که مسئولان در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهند زیرا آمارها برای سالهای آینده بسیار نگران کننده است.
به گزارش قاصدنیوز، علیاکبر محزون، مدیرکل آمار ثبتاحوال کشور صبح روز پنجشنبه در همایش ملی «تبلیغ و جمعیت» که در هتل خاتم مشهد برگزار شد با اشاره بهغفلت مؤسسات داخلی از ارائه آمارهای مناسب، گفت: هرچه ما در ارائه آمار غفلت کردهایم، سازمانهای بینالمللی این موضوع را جدی گرفتهاند و این کار را انجام میدهند.
وی به شروع برنامهریزیهای تحدید جمعیت در ایران اشاره کرد و عنوان داشت: در سال 1367 در مشهد همایش ملی جمعیت و توسعه برگزار شد که باعث تدوین برنامه اول توسعه کشور در خصوص کنترل موالید شد؛ آن همایش که سازمان برنامهوبودجه آن زمان تشکیل داد، یکی از قویترین برنامههایی بود که در خصوص تحدید جمعیت تصمیمگیری میشد.
محزون اضافه کرد: آنچه در آن دوره مغفول ماند، تأثیرگذاری توسعه بر جمعیت بود که توسعه جمعیت را کنترل میکند و این نادیده گرفتن موضوع باعث شد آن سیاستها تشدید شود؛ امروز نیز غفلت ما از اثر جمعیت بر پیشرفت و توسعه است و متأسفانه برخی با نگاه بدبینانه، جمعیت را مانع توسعه میدانند.
حمایتهای بین نسلی عامل پشتیبانی از سایر نسلها
وی با طرح این سؤال که چرا به ما القاء میشود تغییرات جمعیتی جبر تاریخ است، خاطرنشان کرد: آیا کنترل جمعیتی تنها تنظیم خانواده است بامعنای غلط کاهش فرزند آوری است؟ جامعه باید بداند حمایتهای بین نسلی است که نسلهای آینده را تأمین و پشتیبانی میکند.
ادیان الهی به تکثیر نسل توصیه کردهاند
مدیرکل آمار ثبتاحوال کشور بابیان اینکه تجربههای دنیا و توصیههای دینی در این زمینه به ما کمک میکند، عنوان داشت: چندین رویکرد در خصوص جمعیت وجود دارد که برخی موافق، برخی مخالف، برخی طرفدار جمعیت ثابت و برخی نیز جمعیت متناسب با منابع را ترویج میکنند؛ آنچه مهم است این موضوع است که تمام ادبیان الهی ازجمله اسلام در طبقهبندی موافقین جمعیت قرار میگیرند همانطور که در ادیان دیگر نیز توصیهها در جهت تکثیر نسل میرود.
وی بابیان اینکه در سطح کلان نظام و ولایتفقیه به این جمعبندی رسیدند که ازنظر سیاست کلی کشور، جمعیت کشور باید به سمت افزایش حرکت کند، ابراز داشت: مقام معظم رهبری افزایش جمعیت را با منطق و اصولی عنوان کردند همانطور که منظور ایشان از افزایش جمعیت، جمعیت سربار نیست زیرا بر اداره این جمعیت توسط جامعه تأکید دارند.
برای تحقق چشمانداز 1404 باید به جمعیت اهمیت داد
محزون با اشاره به اینکه در حال حاضر ما یک درصد جمعیت جهان را تشکیل دادهایم، گفت: ایران در حال حاضر رتبه سوم جمعیتی در منطقه را دارد و برای دستیابی به اهداف مشخصشده در چشمانداز 1404، علاوه بر رسیدن به نقطههای مشخصشده باید به جمعیت نیز اهمیت دهیم تا این برتری حفظ شود.
وی، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و هرمزگان را دارای بیشترین آمار موالید عنوان کرد و ادامه داد: در برنامهریزی که برای کنترل موالید صورت گرفته بود، کنترل افراطی که امروز حاصل شد مدنظر نبود اما بعد از شروع آن طرح شاهد کاهش شدید ولادتها بودیم.
افزایش خانوادههای سهنفره
مدیرکل آمار ثبتاحوال کشور بابیان اینکه امروز بهطور متوسط هر خانواده 3.5 نفر عضو دارد، تصریح کرد: در فاصله سرشماری 85 تا 90 پیک خانوارهای ما در خانوارهای سهنفره متمرکز شد که با کاهش شدید نرخ ولادت مواجه شدیم.
وی، وجود خانوادههای یکنفره را یکی از آسیبهای موجود عنوان کرد و افزود: از سال 85 تا 90 نرخ آمار خانوادههای یکنفره در کشور از حدود پنج درصد به بیش از هفت درصد رسیده است که باید علل این افزایش را بررسی کرد.
کاهش شدید آمار ولادت
محزون در خصوص اهداف تدوین طرح کنترل جمعیت در دهه شصت، بیان داشت: برنامه طرحریزیشده این بود که از متوسط 6 فرزند در دهه 60، در سال 90 به نرخ 4 فرزند برسیم که هم تضمینکننده جمعیت پویا باشد و از طرف دیگر، نرخ توسعه کشور را تضمین میکرد اما ما بهجای رسیدن به متوسط 4 فرزند در سال 90 از خط قرمز شاخص باروری نیز عبور کردیم و به آمار کمتر از دو فرزند رسیدیم؛ یعنی رشد منفی جمعیت.
وی به کاهش شدید آمار باروری اشاره کرد و گفت: ما در سال 65، 10 میلیون خانم 15 تا 65 سال داشتیم که در سن باروری بودند و با این تعداد بین 2 تا 2 میلیون و دویست هزار موالید داشتیم اما در سال 90 این تعداد به 20 میلیون و 200 هزار نفر رسید اما نرخ موالید به نصف کاهش یافت.
مدیرکل آمار ثبتاحوال کشور خاطرنشان کرد: ما در نرخ موالید در بین 26 کشور منطقه، کشور بیست و پنجم هستیم.
به گزارش قاصدنیوز، آیت الله سید محمد علی مدرسی عصر روز پنجشنبه در همایش ملی تبلیغ جمعیت که در هتل خاتم مشهد مقدس برگزار شد اظهار کرد: موضوع جمعیت یک مسئله فقهی است که لازم است طلاب حوزه علمیه به این موضوع بپردازند، بر اساس این رویکرد مسیرهای بسیار زیادی برای موضوع جمعیت به وجود میآید.
استاد حوزه علمیه قم به شباهت میان مسائله جمعیت با موضوعهای آزادی و حقوق بشر اشاره کرد و افزود: اینکه اسلام چه ارزشی به آزادی حقوقی داده است یک موضوع کاملا فقهی است که نیازمند یک بررسی همه جانبه در حوزههای علمیه است، بر همین اساس است که میگوییم این موضوعات شباهت بسیار زیادی با موضوع جمعیت دارند.
اصل اولیه در اسلام ترویج جمعیت است
وی تصریح کرد: موضوعاتی همچون ریاضی قابل اظهار نظر مخالف نیستند، اما موضوعاتی همچون جمعیت دارای رویکردهای بسار زیادی هستند و متاسفانه در برخی زمانها دچار افراط و تفریط میشوند برای مثال شرایطی در کشور ایجاد شد که ما به فکر کنترل جمعیت بیفتیم شاید این نگرش درست بود اما نکته مهم این بود که ما نتوانستیم این موضوع را مدیریت کنیم و این موضوع را وارد حوزه سیاست کردیم.
مدرسی با اشاره به اینکه حکم جمعیت و زادآوری به شکلی در گذشته عنوان شد که انگار دین اسلام بر این موضوع تاکیدی ندارد خاطر نشان کرد: حتی در حوزههای علمیه برخی دست به قلم شدند و عنوان کردند که این موضوع در اسلام جایگاهی ندارد، مصلحت مقطعی و جو احتماعی سبب شد که حکمی که تا آن زمان مشخص بود را انکار کنیم.
دهه 60 در حوزه تکثیر جمعیت هم مسئولان اشتباه کردند هم طلاب
استاد سطوح عالی حوزه علمیه گفت: یک حکمی به عنوان حکم شرعی در جامعه بیان شد و متاسفانه برخی از طلاب حوزههای علمیه نیز در پدیدار آمدن این موضوع نقش داشتند، در حالی که این موضوع در شرع هیچ جایگاهی ندارد. سال 60 دیوارهای شهر پر شده بود از شعارهایی برای کاهش جمعیت، این همان آفتی بود که متاسفانه ما دچار آن شدیم.
وی با اشاره به اینکه به نظر من کسانی که در این مسیر حرکت میکردند بیشتر دنبال نظریات غربی بودند خاطر نشان کرد: این موضوع ترویج جمعیت در شرایط فعلی به یک تکلیف تبدیل شده است، جایگاه ان در ذهن مردم باید تغییر کند. ما اگر میبینیم کسی نماز را اشتباه میخواند تکلیف داریم به وی تذکر دهیم، فراموش نکنیم امروز همه وظیفه داریم تذکر دهیم ترویج جمعیت یک تکلیف است.
آیت الله مدرسی با تاکید بر اینکه موضوع ترویج جمعیت یک موضوع کاملا شرعی است تصریح کرد: از دو بعد تکلیف شرعی داریم، یک بعد شامل تبیین یک حکم الهی میشود، بعد دیگر آن شامل ترویج و تذکر در جامعه میشود. این کاهش جمعیت سبب تضعیف نظام میشود طلاب باید به این موضوع هم توجه داشته باشند.
یکی از مصادیق امر به معروف همین تکثیر جمعیت در جامعه است
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه امر به معروف و نهی از منکر یکی از مصادیقش همین ترویج جمعیت در جامعه است تصریح کرد: مسائله جمعیت یک موضوع ذاتی است و در بسیاری از موارد نیز تاثیر گذار است، جمعیت در حوزه تحرک اقتصادی، جامعهشناسی، رشد و پویایی اجتماعی، پزشکی و بهداشتی و فعالیتهای سیاسی اثر گذار است.
وی با اشاره به برخی از روایتهای موجود در زمینه اهمیت افزایش جمعیت در اسلام خاطر نشان کرد: روایتی در کافی وجود دارد که آنجا عنوان شده است که در آنجا پیامبر گرامی اسلام میفرمایند فرزند زیاد بیاورید تا من در روز قیامت به کثرت قوم خود افتخار کنم. این قومی که به عنوان قوم برتر معرفی شده باید در زمانی تجلی پیدا کند.
آیت الله مدرسی با طرح این مضوع که اسلام ازدواج با زنان و مردانی که نمیتوانند تولید نسل کنند را نهی کرده است افزود: روایاتی وجود دارد که از آن تعبیر میشود که بعد الهی و معنوی کثرت جمعیت در جامعه بسیار ارزشمند است، طرح این موضوع یک راهبرد کلی است. این موضوع در مورد حضرت ابراهیم و حضرت یوسف عنوان شده یعنی اختصاص به اسلام ندارد. خداوند میفرماید باید زمین مملو شود از کسانی که به تسبیح خدا میپردازند.
وی با اشاره به اینکه حتی توصیه شده به سمت زنی بروید که زیبا رو نیست اما میتواند نسلی پر برکت را از خود برجای بگذارد عنوان کرد: در جلد پنج کافی این موضوع عنوان شده و هیچ جای شک و شبهه را باقی نمیگذارد، این موضوعات سندهای فقهی هستند که میتوان بر اساس آنها فتوا داد.
استاد سطوح عالی حوزه تصریح کرد: این موضوعات در کتابهای بسیار زیادی نقل شده است، و در اینجا باید عنوان شود که اینگونه روایات توسط منابع اهل سنت نیز عنوان شده است در نتیجه میتوان گفت این موضوع مورد توجه اسلام است و در فرقههای گوناگون نیز تفاوتی ندارد.
ترویج جمعیت به صورت ذاتی و اختصاصی مطلوب اسلام است
آیت الله مدرسی تصریح کرد: برخی عنوان میکنند جمعیت ابزار است و بر همین اساس اسلام به آن تاکید کرده است باید به این موضوع اشاره کرد که ترویج جمعیت به عنوان یک اصل اولیه ارزشمند است و نیاز نیست حتما از آن به عنوان یک ابزار یاد کنیم. زمین باید مملو از تبسیح گویان خداوند شود پس باید عنوان کرد که اصل ترویج جمعیت به صورت ذاتی و اختصاصی مطلوب اسلام است.
وی با اشاره به اینکه فرزند آوری مورد ترغیب است اما نباید از تربیت کردن آن غفلت کنیم خاطر نشان کرد: برخی از این موضوع دوری میکنند اما اسلام فرزند آوری بدون حساب و کتاب را توصیه نمیکند فرد باید توانایی تربیت و اهتمام لازم در این زمینه را داشته باشد.
استاد حوزه علمیه قم با تاکید بر اینکه باید در این زمینه به برخی از استثنائات اشاره کرد اظهار کرد: نکته بسیار مهم در این زمینه این است که فقر دلیلی برای جمعیت کم نیست. پیامبر اسلام توصیه میکند حتی به کسانی که از فقر رنج میبرند نیز فرزند آوری را فراموش نکنند. این موضوع یک رویکرد فردی است.
آیت الله مدرسی با اشاره به اینکه زمانی که برای فرد ضرر جانی وجود دارد الزامی برای کثرت جمعیت وجود ندارد خاطر نشان کرد: نباید دامنه این ضرر و خطر گسترده جلوه داده شود، نمیشود که بگوییم ممکن است بچه قدکوه باشد پس باید از آن جلوگیری کرد. این رویکرد اشتباه است اسلام که موضوعی را به عنوان یک اصل عنوان میکند فکر همه جوانب آن را میکند.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه گفت: در سالهای دور گروه گروه افراد را عقیم میکردند، این رویکرد غلط چقدر ضررهای جبران ناپذیری را به کشور وارد کرده است. باید عنوان کرد بسیاری از موضوعات پزشکی در حوزه تولید نسل در اسلام اهمیتی ندارد و اصلا از آنها به عنوان هرج یاد نمیشود.
وی با اشاره به اینکه باید تقاضای عمومی درحوزه تکثیر جمعیت در کشور شکل بگیرد خاطر نشان کرد: کم جمعیتی دارای آفتهای بسیار زیادی برای جامعه است. حفظ نظام از اوجب واجبات است که ما نباید در میان همه مباحث از آن غفلت کنیم.
به گزارش قاصدنیوز، حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا زیبایی نژاد، در همایش ملی تبلیغ جمعیت که در هتل خاتم مشهد مقدس برگزار شد اظهار کرد: آنچه که مطالعات نشان می دهد این است که ما با چند گمان غلط مواجه هستیم.
وی افزود: سیاست های غلط دولتی که از سال های 67 آغاز شده است، سیاست های کلی و خاص نظام در مناطق مرزی و حل این مشکل توسط دولت از گمانه زنی های اشتباه در این زمینه است و به نظر می رسد این ها عوامل اصلی کاهش جمعیت نیستند.
زیبایی نژاد تصریح کرد: در شرایط فعلی هر خانواده در کشور 1.5 فرزند دارد اما به نظر من خانوار نمی تواند آمار درستی از جمعیت تولد را ارائه دهدف در این حوزه باروری کلی مطرح می شود. زنی که به سن 50 سالگی رسیده را بررسی می کنیم که چند فرزند داشته است.
رئیس دفتر مطالعات و تحقیقات زنان حوزه علمیه قم تصریح کرد: در سال 69 هز خانواده 6.9 فرزند داشته است و این آمار در سال 90 به 1.8 دهم رسیده است.
وی افزود: برای اینکه جمعیت ثابت باشد باید متوسط باروری باید 2.1 دهم باشد زیرا ثبات میزان باروری ارتباط مستقیمی با تعداد مادران در جامعه دارد. در مقیاس کلی کشور با این 2.1 دهم حتمن هر فرد یک دختر دارد.
زیبایی نژاد افزود: در کشور ما کاهش جمعیت نداریم بلکه با کاهش رشد جمعیت مواجه هستیم، رشد به جمعیت در کشور به 1.9 دهم رسیده است.
رئیس دفتر مطالعات و تحقیقات زنان حوزه علمیه قم افزود: میزان مرگ و میر در کشور بسیار پایین است و این موضوع نیز آهنگ کاهش رشد جمعیت را کند کرده است. ما در دهه 60 جزو جوان ترین کشورهای دنیا بودیم. متولدین سال 60 اکنون 30 ساله هستند ، 30 سال آینده که این افراد به سن مرگ و میر نزدیک می شوند امار کاهش رشد جمعیت شدت بسیار زیادی پیدا می کند.
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه از دهه 1340 ما سیاست های کنترل جمعیت داشتیم تصریح کرد: از سال 56 تا 58 بر اثر انقلاب اسلامی رشد جمعیت افزایش پیدا کرده و در سال های بعد ثبات نسبی پیدا می کند و از سال 67 رشد جمعیت کاهش می یابد.
زیبایی نژاد تصریح کرد: یک عامل اصلی در این حوزه جنگ است که زمینه ساز کاهش جمعیت شده است و به نظر می رسد ما از این موضوع غفلت کرده ایم با توسعه اقتصادی و توسعه فرهنگی کنترل جمعیت در کشور محقق می شود.
وی به موضوع اموزش و پرورش به عنوان یکی از عوامل اصلی دیگر در کاهش رشد جمعیت در کشور اشاره کرد و افزود: نظام آموزش و پرورش مدرن در ایران توانست کشف و حجاب را زمینه سازی کند و حتی موج روشنفکری را در ایران وارد کرد. این یک عامل مهم در حوزه کاهش جمعیت است، نظام غرب می گوید اگر می خواهید جمعیت کاهش پیدا کند نظام اموزشی مدرن را به آنجا ببرید، قوم بلوچ یکی از اقوامی است که زاد و ولد در آن زیاد است ما باید برای این قوم برنامه ریزی کنیم نه اینکه تنها به فکر احداث دانشگاه آزاد در ان مناطق باشیم.
زیبایی نژاد خاطر نشان کرد: اهل سنت کنترل جمعیت را از نظر فقهی نادرست می دانند برای همین نیازی نیست بخواهیم دلیل اصلی سیاست افزایش جمعیت در ایران را مقابله با اهل سنت عنوان کنیم.
رئیس دفتر مطالعات و تحقیقات زنان حوزه علمیه خاطر نشان کرد: یکی دیگر از عوامل کاهش جمعیت فرهنگ خاص آن است ، برای مثال بسیار مردم ایران بسیار احساساتی هستند این موضوع حتی در جنبه های آیینی ما هم تاثیر گذاشته است می توان گفت که قانون گذاری ما تحت تاثیر احساسات قرار می گیرد.
زیبایی نژاد گفت: این سنت های غلط نیز یکی دیگر از عوامل موثر در کاهش ازدواج است و رشد جمعیت است، باید در اینجا این موضوع عنوان شود که افزایش دانشجویان ما پس از انقلاب یکی دیگر از عوامل کاهش رشد جمعیت و تاخیر در ازدواج بوده است.
وی افزود: ما با تحصیلات دانشگاهی در حال نامحسوس کردن بیکاری های جامعه هستیم، این تحولات غیر قابل انکار است. عصر مدرنیته جامد را پشت سر گذاشته ایم و به مدرنیته سیال رسیده ایم، انسان جدید منافع خود را لحظه به لحظه دنبال می کند و به فردگرایی نزدیک شده است.
زیبایی نژاد با اشاره به اینکه فراغت طلبی و مصرف گرایی یکی دیگر از عوامل کاهش جمعیت در کشور هستند خاطر نشان کرد: امروز رمان نویسان ، بنگاه های مد و تبلیغاتی بیشتری تاثیر گذار هستند ما نباید از این عوامل غفلت کنیم.
وی افزود: دین برای هدایت انسان ها امده اما مشتریان همین دین در طول تاریخ تغییر پیدا کرده اند، در آینده ای نزدیک دین به عنوان یک عامل فراغت مطرح می شود. متاسفانه در طول سال ها اخیر ما از این تغییر فرهنگ خاص غفلت کنیم.
استاد حوزه علمیه قم اظهار کرد: چرا امروز مردم در روز عرفه و روز عاشورا به سمت مراسمات مذهبی می روند ؟ چون مردم فراغت طلب شده اند می خواهند خستگی روزانه خود را با عاملی همچون دین حل کنند.
رئیس دفتر مطالعات و تحقیقات زنان حوزه علمیه خاطر نشان کرد: در دهه اخیر ما با یک روابطی بین دختران و پسران مواجه هستیم که اصلا پایدار نیستند، امروز برخی از جوانان بعد از طلاق نیز با هم زندگی می کنند این بدان معنی است که همه به دنبال یک زندگی فراغتی بدون تعهد هستند.
زیبایی نژاد با اشاره به اینکه ازدواج در شرایط فعلی یک نوع فداکاری محسوب می شود خاطر نشان کرد: در کلان شهرها 27 درصد جوانان مجردی زندگی می کنند این آمار سازمان تبلیغات است. بحث فرهنگ بسیار تاثیر گذار است ما هیچ راه گریزی از ان نداریم.
رئیس دفتر مطالعات و تحقیقات زنان حوزه علمیه اظهار کرد: حقوق تامین اجتماعی و بازنشستگی در کاهش رشد جمعیت کشور تاثیر گذار است، امروز مردم فرزندآوری را یک فعالیت پر هزینه می داند وقتی این دیدگاه وجود دارد و شرایط نیز مناسب نیست رشد جمعیت منفی هم می شود.
وی افزود: مبلغان ما نیز به درستی نتوانسته این مفاهیم را در جامعه ترویج دهند، فرزند آوری یک الگوی دینی است ما نباید اجازه دهیم الگوهای غربی وارد زندگی ما شوند. سیاست های تشویق جمعیت و حمایت از فرزندان توسط دولت باید انجام شود.
زیبایی نژاد تصریح کرد: ما باید شرایط زندگی مردم را در نظر بگیریم، گفتمان خانواده و اجتماع مدارانه باید در جامعه ترویج پیدا کند، آینده نگری و تنهایی انسان عصر جدید باید به عنوان یک دغدغه برای مردم بازگو شود.
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه تاثیر کثرت جمعیت بر تربیت فرزندان غیر قابل انکار بوده است خاطر نشان کرد: الگوی دموکراسی در خانواده باید با مفاهیم خانواده تلفیق داده شود، الگوی مشارکتی را به جامعه القا کنیم که خانواده محور امور باشد نباید زن را از حضور در اجتماع منع کرد.
وی با اشاره به اینکه زنان باید در هیئت هایی که محورهای تقوا در آن مطرح می شوند حضور پیدا کنند خاطر نشان کرد: تشکل زنان متدین در جامعه باید شکل بگیرد، زیرا بدون تشکیل این حلقه ها ما نمی توانیم تاثیر گذار باشیم.
به گزارش قاصدنیوز، حجت الاسلام عبدالحمید واسطی ظهر دیروز در همایش ملی تبلیغ و جمعیت که در هتل خاتم برگزار شد با اشاره به اینکه مطالعات جمعیتی نیازمند یک دید جدید است، اظهار کرد: به نظر من مهم ترین رویکردی که باید در این حوزه تغییر کند نگاه به آینده است.
واسطی تصریح کرد: آینده نگری یکی از موضوعات بسیار مهمی است که باید در جامعه امروزی مد نظر قرار گیرد و ما باید به درستی در این مسیر گام برداریم، زن امروزی ما باید این نگاه را خود ایجاد کند. فرد باید نسبت به آینده خود حساس باشد، این نگاه حساس می تواند زمینه رشد جمعیت را در جامعه فراهم کند.
عضو هیئت رئیسه موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلامی با اشاره به اینکه فرد باید نسبت به عناصر جهان حس و فکر داشته باشد تصریح کرد: افق دین انسان باید در مفاهیم دینی تبیین شود، نگاه دینی به جهان سبب می شود که انسان زندگی خود را بر اساس نیازهای اساسی جامعه قرار دهد.
وی خاطر نشان کرد: اسلام دانش و مسائل بین الملل یکی از کتب بسیار مهمی است که به نظر من در این زمینه راه گشا باشد، علل اصلی دست یابی به یک جامعه پایدار این کتاب عنوان شده است. افزایش جمعیت نیازمند یک ساختار های اجتماعی است باید بررسی شود آیا ایران ساختارهای کامل اجتماعی را در اختیار دارد یا خیر؟
این استاد حوزه های علمیه افزایش جمعیت را یک عامل مهم برای تحقق امنیت و آرامش در کشور دانست و افزود: باید شرایط توسعه یافتگی در کشورهای مختلف دنیا بررسی شود، این توسعه یافتگی بدون رشد جمعیت غیر ممکن بوده است.
وی افزود: طرح آمایش سرزمینی به طور مستقیم با افزایش جمعیت ارتباط دارد، ما نباید این موضوع را فراموش کنیم که آمایش سرزمین را در سال های گذشته فراموش کرده بودیم و نتوانسته ایم در این زمینه برنامه ریزی مناسبی را ارائه دهیم.
وی خاطر نشان کرد: سیاست جمعیتی به معنای کاهش جمعیت نیست بلکه به معنای تنظیم جمعیت کشور است و در مواقعی که کشور نیازمند افزایش جعیت باشد این سیاست ها در این جهت اعمال و در دورانی که نیازمند کاهش جمعیت باشد در این راستا اعمال می شود.
وی خاطر نشان کرد: فشارجمعیتی تغیرات تکنولوژی ایجاد می کند و تربیت و در ضمن فضای اجتماعی و ارتباطات چامعه شکل می گیرد. ضریب باروری زوج ها باید به بالای 4 برسد.
واسطی گفت: بر اساس قاعده ای سازمان بهداشت جهانی(WHO)، یک زن از 20 سالگی تا 36 سالگی بازه باروری اوست که بر اساس این قاعده باید ضریب باروری هر زن 4 فرزند باشد. در این استاندارد برای بارداری یک سال و برای شیردهی دوسال در نظر گرفته شده است. لذا در هر 4سال یک فرزند می تواند متولد شود.
عضو هیئت رئیسه موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلامی خاطر نشان کرد: شعار فرزند کمتر زندگی بهتر باید به شعار «فرزند بیشتر ، زندگی فعال تر» تبدیل شود و این رسالت روحانیت است که باید این موضوع را در بین مردم
تبلیغ کند.