تک فرزندی و بیفرزندی در حال تبدیل شدن به فرهنگ در نزد خانوادههای ایرانی است که مسئولان ذیربط باید تلاش کنند تا این فرهنگ غلط را در نزد خانوادهها تغییر داده و اصلاح کنند.
یزدان خسروی در گفتوگو با خبرنگار فارس در اراک اظهار داشت: بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1390، 21 میلیون و 185 هزار خانوار سرشماری شدند که در هر خانوار متوسط سه فرزند وجود داشته است و این نشان میدهد از سال 65 به بعد خانوارها به سمت کوچک شدن میروند.
وی افزود: در حال حاضر 14.4 درصد از خانوارها بدون فرزند، 18.9 درصد تک فرزند، 20.9 درصد دو فرزند هستند که سر جمع خانوارهای بدون فرزند و یا تک فرزند 33.3 درصد را در بر میگیرد که به عبارتی یک سوم خانوارها حداکثر یک فرزند دارند.
مدیرکل ثبت احوال استان مرکزی گفت: در زمان حاضر حدود 33 درصد ازدواجها به تک فرزندی یا نداشتن فرزند میانجامد و این امر باعث میشود که کشورمان از لحاظ بعد خانوار به سمت کوچک شدن پیش برود.
خسروی افزود: نرخ باروری 1.7 و کمتر از آن برای کشورهایی که یک زمانی نرخ باروری بالای سه فرزند را تجربه کردهاند به « سقوط جمعیت» تعبیر میشود.
وی نرخ جایگزینی را 2.1 فرزند به ازای هر زن اعلام کرد و بیان داشت: خط قرمز زادآوری در دنیا زیر 2.1 محسوب میشود با این حال میانگین این نرخ در کشور ما به کمتر از این میزان و حتی به حدود 1.7 کودک به ازای هر زن رسیده است.
به گفته وی نرخ باروری متوسط، تعداد فرزندی است که توسط یک زن در طول دوران باروریش متولد میشوند.
مدیرکل ثبت احوال استان مرکزی اظهار کرد: بر اساس استانداردهای جهانی، اگر نرخ باروری از 2.1 کمتر شود، سلامت جامعه در معرض آسیب و تهدید قرار میگیرد.
وی بیان داشت: افزایش سن ازدواج، افزایش آمار طلاق، سقطهای خواسته و ناخواسته، تمایل خانوادهها به تک فرزندی، ناباروری، افزایش سن فرزند آوری پس از ازدواج و افزایش اختلاف سنی فرزندان به عنوان عمده موانع افزایش نرخ زادآوری و باروری در کشور مطرح است.
مدیرکل ثبت احوال استان مرکزی افزود: همین آمارها و اطلاعات منجر شده است که رهبر معظم انقلاب اسلامی سیاستهای کلی جمعیت را ابلاغ کند، چرا که جمعیت یک کشور بزرگترین سرمایه و دارایی آن کشور است.
خسروی اظهار داشت: سالانه بالغ بر 22 هزار ولادت در استان به ثبت میرسد که میزان ثبت ولادت به نسبت سهم جمعیت 15.3 ولادت به ازای هر هزار نفر جمعیت در استان است.
وی بیشترین میزان ثبت ولادت به نسبت سهم جمعیت را در شهرستانهای ساوه و اراک برشمرد و گفت: شهرستانهای تفرش و آشتیان دارای کمترین میزان ثبت ولادت به نسبت سهم جمعیت هستند.
خسروی تصریح کرد: تعداد 20 هزار و 845 ولادت در 11 ماهه اول سال جاری به ثبت رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد 2.8 درصدی داشته و از این تعداد 16 هزار و 983 ولادت شهری و 3 هزار و 862 ولادت روستایی است.
كد خبر:28690
منبع خبر:فارس
تاريخ خبر:1393/12/05