در صورت ادامه کاهش نرخ باروری در سال 1415 رشد جمعیت ایران با 84.5 میلیون نفر متوقف و رشد منفی آغاز خواهد شد.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیت سازمان ثبت احوال کشور گفت: در صورت ادامه کاهش نرخ باروری در سال 1415 رشد جمعیت ایران با 84.5 میلیون نفر متوقف و رشد منفی آغاز خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، علیاکبر محزون ظهر امروز در همایش جمعیت و چالشهای پیش رو در سالن همایش دانشگاه علوم پزشکی با اشاره به رویکرد جمعیتی و تأثیرات آن بر کشور، به رویکرد مخالفان افزایش جمعیت اشاره کرد و اظهار کرد: استدلال مخالفان به عدم تناسب منابع حمایتی و نیاز به غذا و ایجاد فقر و گرسنگی بر اثر افزایش جمعیت است.
وی افزود: منابع جمعیتشناختی و ادیان دینی موافق افزایش جمعیت هستند و در تاریخ معاصر نیز به رویکردهای جمعیت درست اشاره شده است.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیت سازمان ثبت احوال کشور با بیان اینکه 14 بند سیاستی افزایش جمعیت نباید سیاهنمایی شود، تصریح کرد: در صورت عدم مدیریت درست در این خصوص شیطنتهایی از سوی برخی کشورها و مخالفان خواهیم داشت.
وی به سه نظریه جمعیتشناختی روانشناسی اشاره کرد و افزود: نظریهها تحولات حجم، رشد و ساختار جمعیت، تغییرات باروری و تشکیل خانواده و تحولات مرتبط با مهاجرت را تبیین میکند.
*جمعیت ایران یک درصد جمعیت جهان را شامل میشود
محزون با اشاره به آمارهایی جهانی و داخلی اظهار کرد: ایران با 78 میلیون و 600 هزار نفر جمعیت؛ طبق آخرین آمار حدود یک درصد جمعیت 7 میلیاردی جهان را با حدود 1.4 درصد نرخ رشد طبیعی جمعیت به خود اختصاص داده است.
وی ادامه داد: ایران رتبه هجدهم جهان، دهم در آسیا و سوم منطقه را در قیاس یا 26 کشور منطقه بعد از پاکستان و مصر در جمعیت دارد.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیت سازمان ثبت احوال کشور خاطرنشان کرد: مهمتر از حجم کلی جمعیت ترکیب و ساختار جمعیت تعیینکننده عواملی همچون تعاملات نسلی تعیین کننده اتفاقات نسلی است.
وی در خصوص آخرین ترکیب جمعیت گفت: 23.4 درصد جمعیت کمتر از 15 سال، 31.5 درصد جوانان 15 تا 29 سال، 39.3 درصد میانسال و 5.7 درصد سالمندان و آگاه هستیم که در چند سال اخیر جمعیت سالمند به 8.2 درصد رسید.
*جمعیت میانسال بیشترین حجم جمعیتی کشور
محزون با بیان اینکه بیشترین حجم جمعیتی در جمعیت میانسال قرار دارد، افزود: قبل از سال 75 بیشترین حجم جمعیت با 40 درصد زیر 15 سال بود و بعد از آن تا سال 90 وارد دوره جوانی شد.
وی تصریح کرد: استانها نیز بر اساس جمعیت طبقهبندی شدند و استان همدان در جایگاه 21 و پایینتر از میانگین کشوری در نرخ تولد قرار گرفت.
*ادامه روند کاهش جمعیت رشد منفی به دنبال دارد
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیت سازمان ثبت احوال کشور به شیب کوچک شده خانوار از چهارنفره به سه نفره از سال 85 تا 90 اشاره کرد و گفت: شاهد افزایش خانوارهای یک نفره یا مجردی از 5.2 درصد به 7.1 درصد هستیم که جای تأمل دارد.
وی تحقق برنامه کاهش جمعیت را تا سال 75 عنوان کرد و یادآور شد: در سال 90 به رشد 1.7 درصد تا 1.8 درصد رسیدیم که اولین انحراف برنامه بود و بی از حد انتظار کاهش در جمعیت مشاهده شد.
محزون خاطرنشان کرد: نرخ باروری 1.7 درصد تا 1.8 درصد به معنی عبور از خط قرمز نرخ باروری است در حالی که 2.1 درصد سطح جانشینی جمعیت در نرخ باروری است که با وضع موجود پس از دو نسل نرخ رشد به صفر و سپس منفی میرسد.
*ایران در نرخ باروری پایینتر از متوسط میانگین
وی با بیان اینکه در نرخ باروری منطقه از متوسط میانگین پایینتر هستیم، اظهار کرد: در بین 26 کشور منطقه ایران در جایگاه 25 قرار دارد.
محزون با اشاره به کاهش نرخ باروری در دنیا بیان داشت: روند کاهشی در کشور ما سریعتر بوده و کشورهای توسعه یافته در سیاست کاهش جمعیت کشورهای در حال توسعه ایران و مصر را الگویی برای کاهش جمعیت عنوان میکردند.
وی به افزایش سن ازدواج، افزایش سن باروری و افزایش تحصیلات اشاره کرد و افزود: در حال حاضر یک سوم خانوارها، تک فرزندی هستند.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیت سازمان ثبت احوال کشور تقسیم نسل به دو جمعیت قبل از دهه 50 و بعد از دهه 50 را مطرح کرد و بیان داشت: 80 درصد نسل قبل از دهه 50 حداقل سه فرزند و در نسل جدید با 82 درصد حداقل دو فرزند دارند.
*تمایل به کمفرزندی در افراد تحصیلکرده
وی خاطرنشان کرد: با افزایش سطح تحصیلات تمایل به کم فرزندی بیشتر شده که این موضوع نیز جای تأمل و بررسی دارد.
محزون سطح توسعه و سلامت و کاهش مرگ و میر در کشور را عامل کاهش فرزندآوری دانست و افزود: با کاهش نرخ باروری نخستین اثر در ساختار جمعیت است و سهم جمعیت جوان از 35.4 به 31.5 کاهش یافت.
وی ادامه داد: در صورت ادامه کاهش نرخ باروری در سال 1415 رشد جمعیت ایران با 84.5 میلیون نفر متوقف و رشد منفی آغاز خواهد شد.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیت سازمان ثبت احوال کشور یادآور شد: طبق آمار جهانی در سالهای 2040 تا 2050 جمعیت رو به کاهش و هرمها وارونه خواهد شد.
وی ازدواج را یکی از مباحث ورود به خانواده و افزایش جمعیت دانست و گفت: پس از سال 90 آمار ازدواج کاهش یافت و میانگین سن ازدواج به ویژه در کلانشهرها افزایش یافت.
*افراد ازدواج نکرده با تحصیلات عالیه
محزون با تأکید بر اینکه عمده افراد هرگز ازدواج نکرده تحصیلات عالیه دارند، بیان داشت: حدود 3 هزار و 990 نفر تحصیلکرده هرگز ازدواج نکرده داریم، ضمن اینکه روند طلاق نیز رو به افزایش است.
وی تصریح کرد: 14 درصد طلاقها در سال اول زندگی مشترک و 50 درصد در پنج سال نخست زندگی صورت میگیرد و آمار در کلانشهرها و مناطق مختلف شهری متفاوت است.
محزون آمار طلاق استان همدان را نسبت به میانگین کشوری کمتر دانست و گفت: برای کاهش این میزان نیز باید تلاش کرد، از سوی دیگر به افزایش نرخ باروری که دنیا نیز به این مهم بیتفاوت نیست کمک کنیم.
*مسائل اقتصادی تنها عامل در کاهش نرخ باروری نیست
وی تأکید کرد: مسائل اقتصادی تنها عامل تأثیرگذار بر کاهش نرخ باروری نیستند بلکه عوامل نگرشی و فرهنگی نیز تأثیرات بسزایی دارند.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیت سازمان ثبت احوال کشور یک بند از 14 بند سیاستی افزایش جمعیت را کمی برشمرد و گفت: یک بند به رصد سیاست جمعیت پرداخته و 12 بند به ابعاد کیفی همچون تسهیل در ازدواج، پیشگیری از طلاق، اشتغال و سایر موارد پرداخته است.
وی با بیان اینکه در صورت برنامهریزیهای درست سیاستها اثرگذار خواهد بود، به مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی و اجرای سیاست کلی در اجرای برنامهها پرداخت و افزود: وزارت بهداشت نیز سیاستهایی به منظور جبران هزینه خانوادهها در فرزندآوری در نظر گرفته است.
كد خبر:32391
منبع خبر:فارس
تاريخ خبر:1394/07/09