بحران میزان باروری و تجدید نسل، کاهش حجم کل جمعیت ملی، بحران کاهش نیروی در سن کار، بحران سالمندی جمعیت و
معاون شورای فرهنگی اجتماعی زنان مطرح کرد: بحران میزان باروری و تجدید نسل، کاهش حجم کل جمعیت ملی، بحران کاهش نیروی در سن کار، بحران سالمندی جمعیت و افزایش مهاجرت های بینالمللی و تغییرات هویتی و فرهنگی، از مهم ترین مصادیق چالشهای جمعیتی به شمار می آیند.
فرشته روح افزا معاون شورای فرهنگی اجتماعی زنان در گفت و گو با زنان خبر با اشاره به عدم تمایل به فرزند آوری عنوان کرد: در دهه های اخیر با گسترش فعالیت جریانهای فمینیستی و تولید انبوه فیلمها و سریالها، انتشار گسترده مجلات مد و زیبایی، و گسترش تبلیغات بازرگانی رسانهها، الگوی تازهای از زیبایی و جذابیت، ابتدا در کشورهای غربی و بهتدریج در سراسر جهان مطرح شده است که نماد بارز آن عروسک «باربی» است.
وی افزود: بر اساس این الگوی تازه، بسیاری از زنان و دختران در پی این برآمدهاند که به هر قیمت، اندامی کشیده و استخوانی به سبک عروسک باربی داشته باشند و خود را به مدلهای مد و زیبایی که رسانههای غربی تبلیغ میکنند، نزدیکتر کنند.
روح افزا اظهار داشت: یکی از اقدامهای رسانه ملی در سالهای حاکمیت سیاست تحدید موالید، نشان دادن تصویری نامطلوب از خانوادههای پرجمعیت بود. در برخی سریالهایی که در آن، رفتار زنان در قالب طنز به نمایش درمیآمد، نشان داده میشد که تعدد فرزندان چه گرفتاری ها و مشکلاتی برای پدر و مادرشان پدید میآورد.
معاون شورای فرهنگی اجتماعی زنان مطرح کرد: در حال حاضر رسانه ملی باید با اصلاح این رویکرد، به شناسایی و معرفی خانوادههایی بپردازد که با وجود داشتن فرزندان متعدد، به خوبی از عهده تعلیم و تربیت آنها برآمده و نسل شایستهای را تحویل جامعه دادهاند البته باید توجه داشت که در این شناسایی و معرفی، نباید فقط به خانوادههای مرفه شهرنشین بسنده کرد، بلکه باید از همه خانوادههای شهری و روستایی و با سطح درآمد متفاوت، الگوهایی را شناسایی و به جامعه معرفی کرد.
وی ادامه داد: بحران میزان باروری و تجدید نسل، کاهش حجم کل جمعیت ملی، بحران کاهش نیروی در سن کار، بحران سالمندی جمعیت و افزایش مهاجرت های بینالمللی و تغییرات هویتی و فرهنگی، از مهم ترین مصادیق چالشهای جمعیتی به شمار می آیند.
روح افزا تصریح کرد: مهم ترین چالشهای فرهنگی ـ اجتماعی ناشی از کاهش ناگهانی رشد جمعیت عبارتاند از: بحران ساختاری خانواده، شکاف های نسلی بر اثر به هم خوردن توازن جمعیت نسلها، جمع شدن چترهای حمایتی خانواده از سالمندان، و کاهش تدریجی سرمایه اجتماعی. از نگاه جمعیتشناختی، جمعیت در حال رشد و جوان، احتیاج بیشتری به کالا و خدمات دارد و به همین دلیل در جامعه در حال رشد، تقاضا برای امکانات مسکن، املاک و مستغلات افزایش می یابد، ولی با کاهش سطح باروری و کم شدن جمعیت، جمعیت متقاضی کالاهای اساسی از جمله مسکن و امکانات رفاهی کاهش خواهد یافت و این موضوع زمینهساز ایجاد بحران اقتصادی در جامعه خواهد بود.
معاون شورای فرهنگی اجتماعی زنان گفت: کاهش جمعیت جوان، به معنای کم شدن تعداد نیروهای توانمند برای دفاع از اقتدار، امنیت و تمامیت ارضی کشور است و این موضوع برای کشوری با ویژگیهای نظام جمهوری اسلامی ایران که همواره در معرض تهدیدهای فزاینده نظام سلطه و جهان استکبار است، بسیار خطرساز است.
وی یادآور شد: این روزها در کشور ما از «فرهنگ سازی» بسیار سخن به میان می آید و مسئولان و کارشناسان برای حل مسائل و مشکلات گوناگونی که کشور ما در حوزه های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی با آنها روبهروست، بر ضرورت «فرهنگسازی» تأکید می کنند؛ ولی هنوز سازوکارهای فرهنگسازی و لوازم و بایستههای آن ـ چنانکه شایسته است ـ شناخته نشده و از این واژه جز صورت و ظاهر باقی نمانده است.
كد خبر:35209
منبع خبر:زنان خبر
تاريخ خبر:1395/02/12