ه گزارش روابط عمومی سازمان بسیج جامعه پزشکی ، نشست علمی سلامت خانواده و تعالی جمعیت با همکاری بسیج جامعه پزشکی با حضور دکتر محمد اسحاقی معاون برنامه ریزی و هماهنگی دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی، دکتر فتحی مشاور اجرایی رییس دانشگاه،دکتر رییس زاده رییس سازمان بسیج جامعه پزشکی ،دکتر طباطبایی مسوول بسیج جامعه پزشکی تهران بزرگ، دکتر یوسفی مسوول مرکز بسیج جامعه پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دکتر محمد جواد محمودی دکتری اقتصاد، دکتر ناصر سیم فروش پیشکسوت دانشگاه، دکتر قدیانی رییس اداره بازرسی و رسیدگی به شکایات دانشگاه ، دکتر خلیل علی محمدزاده استاد دانشگاه، دکتر طاهره رنجبر کرمانی روانشناس و عضو هیات علمی دانشگاه، دکتر عصمت باروتی دبیر نشست علمی سلامت خانواده و تعالی جمعیت و جمعی از اعضای هیات علمی دانشگاه، مدیران، پزشکان، کارکنان کادر بهداشت و درمان و بسیجیان حلقه ی صالحین در تالار همایش های نور بیمارستان آیت ا... طالقانی برگزار شد.
این نشست علمی با همکاری بسیج جامعه پزشکی دانشگاه، بسیج جامعه پزشکی تهران بزرگ ، موسسه تامین درمان بسیجیان ، شورای عالی انقلاب فرهنگی شورای فرهنگی اجتماعی زنان برگزار شد و از امتیاز فرهنگی برای اساتید و امتیاز بازآموزی برای همکاران دانشگاهی برخوردار بود.
در آغاز این همایش دکتر قدیانی رییس اداره بازرسی و رسیدگی به شکایات دانشگاه ضمن تقدیر از دست اندرکاران این همایش به ویژه همکاران دربسیج جامعه پزشکی گفت : امیدوارم برگزاری این همایش برای تک تک شرکت کنندگان مفید واقع شود و به نحو مطلوب از مطالب ارزنده آن استفاده کنند.
وی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در راستای ضرورت سیاست گذاری کلان و صحیح جمعیتی گفت : امیدوارم با عمل به منویات مقام معظم رهبری به این مهم جامعه عمل بپوشانیم و بتوانیم در آینده نزدیک شاهد برگزاری برنامه های جامع در این زمینه باشیم و با برنامه ریزی مناسب در سطح کلان در دانشگاهها و سایر مجامع علمی توسط سیاست گذاران حوزه سلامت و بهداشت کشور به موضوع جمعیت توجه ویژه ای داشته باشیم.
در ادامه این همایش دکتر طاهره رنجبرکرمانی، روانشناس و عضو هیات علمی دانشگاه به ارائه مطالبی درخصوص مهارتهای فرزندپروری و تربیت صحیح کودکان بر اساس مدلهای دینی و ملی پرداخت.
وی در سخنان خود ابراز امیدواری کرد که خانوادهها بر اساس شیوههای صحیح مبتنی بر فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی بتوانند فرزندانی سالم از نظر جسمی و ذهنی پرورش دهند.
در این همایش دکتر اسحاقی معاون برنامه ریزی و هماهنگی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به ساختار جمعیتی ایران و لزوم تجدید نظردر سیاستهای جمعیتی گفت: امروزه بسياري از كشورها در حالت عدم تعادل جمعيتي قرار دارند، از يک سو كشورهای در حال توسعه با مشكلات و مسائل رشد بی رويه جمعيت دست و پنجه نرم ميكنند و از سوي ديگر جوامع توسعهيافته از نتايج منفي شدن رشد جمعيت و سالخوردگي جمعيت رنج ميبرند، به عبارت ديگر اكثريت کشورهای جهان به نوعی با مسائل ناشی از عدم تعادل جمعیتی مواجه هستند.
وی در سخنان خودروند کاهش تدریجی باروری و رسیدن به پایین تر از سطح جانشینی را از جمله چالش های آینده جمعیتی ایران ذکر کرد و بحران کاهش میزان باروری و تجدید نسل، كاهش حجم كل جمعيت ملی، بحران سالمندی جمعيت و افزايش مهاجرتهای بين المللی و تغييرات هويتی و فرهنگی را از مهمترین چالش های کاهش تدریجی باروری نام برد.
دکتر اسحاقی در بخش دیگری از سخنان خود افزايش سن ازدواج، تمايل كمتر به تشكيل خانواده، افزايش ناسازگاريی هاي زوجين، افزايش طلاق، كاهش نرخ ازداوج، افزايش نرخ تجرد قطعی و تمايل كمتر برای داشتن فرزند در خانواده ها را از جمله مهمترین بحران های ساختاری در خانواده ها دانست.
وی با اشاره به به مواردی چون شكاف های نسلی در اثر به هم خوردن توازن جمعيت نسل ها،جمع شدن چترهای حمايتی خانواده از سالمندان، كاهش تدريجی سرمایه اجتماعی گفت: افزايش جمعيت باعث افزايش توليد ملی خواهد شدو جمعيت مطلوب از نظر درآمد ملی و توليد ملی برای کشور فراهم می شود.
در ادامه این همایش دکتر محمد جواد محمودی دکتری اقتصاد گفت: در قانون برنامه اول توسعه پيش بينی شده بود که نرخ باروری از 6.4 فرزند در سال 1365 به 4 فرزند در سال 1390 برسد، در حالی که در سال 1371 به اين هدف رسيديم و روند فعلی نرخ باروری در حال حاضر 1.6 فرزند به ازای هر زن است و اگر این روند کاهشی باشد در سال 1420 نرخ رشد جمعيت کشور به صفر می رسد و پس از آن نرخ رشد جمعيت منفی خواهد شد.
وی با اشاره به سالخوردگی جمعیت و عوامل موثر به آن گفت: سالخوردگی فرآیندی است که از طریق آن نیازهای افراد نسبت به جوانان افزایش می بابد. عوامل تاثیر گذار در سالخوردگی جمعیت میزان مرگ و میر و کاهش باروری است که این مساله تاثیر قابل توجهی در سطح جامعه ایجاد می کند و با بهبود توسعه اقتصادی و اجتماعی، مرگ و میر کاهش می یابد و سن امید به زندگی افزایش پیدا می کند.
دکتر محمودی در خاتمه سخنان خود گفت : در حال حاضر کشور ما وارد مرحله سالمندی شده است و پنجره جمعیتی رو به جمع شدن است . هرچه تعداد افراد در سن کار کمتر شود، رشد اقتصادی کمتری را شاهد هستیم .نیروی کار به همراه افزایش سن کاهش می یابد و اثر منفی را بر رشد اقتصادی در سطح کلان خواهد گذاشت و در نهایت کشور دچار فقر می شود.
دکتر سیم فروش استاد اورولوژی دانشگاه نیز در این مراسم با ذکر این مطلب که مردم کشور ما در تمام دشواری ها پشتیبان نظام مقدس جمهوری اسلامی بوده اند گفت: در این مرحله جلوگیری از کاهش نرخ باروری در کشور ، صیانت و حفظ ارزشهای نظام محسوب می شود و فرزندآوری را به عنوان یک هدف برای حفظ نسل اسلام و کشور باید مورد توجه قرار دهیم.
این استاد پیشکسوت دانشگاه در ادامه گفت: مقام عظمای رهبری همواره هوشیارانه رویدادهای کشور را رصد می کنند و با ابلاغ سیاستهای هوشمندانه راه را برای ما مشخص می کنند. کاهش جمعیت در کشور ما به معنی کنترل نسل مسلمان در دنیا است و کاهش نسل از مهمترین سیاست های کشورهای سلطه گر است که ولی فقیه با هوشیاری کامل و ابلاغ سیاستهای جمعیتی اجازه تحقق این سیاست را به مستکبران نمی دهند.
وی با تاکید بر اجتناب از عمل وازکتومی ، این عمل را نوعی نقص عضو برشمرد که ابتلا به سرطان پروستات، ناتوانی جنسی و روحی روانی از عوارض آن است .
دکتر سیم فروش با اشاره به دستورات دین مبین اسلام گفت: نباید ترس از فقر باعث پرهیز از فرزند آوری شود خداوند در قرآن می فرمایند: هیچ جنبنده ای در دنیا وجود ندارد مگر آنکه روزی آن در اختیار خداوند است .
وی در خاتمه اظهارات خود با تاکید بر این شعار که فرزند بیشتر زندگی بهترگفت: خانواده ، عضوکوچکی ازجامعه است و نشاط در خانواده موجبات نشاط در جامعه را فراهم می کند و.فرزند آوری نشاط و استحکام در خانواده را بیشتر می کند و وظیفه تک تک افراد جامعه و دولت عمل به تکلیف است . امیدوارم همانطور که مردم در صحنه های مختلف در سنگر ایستادند به این مساله نیز به عنوان مساله ای استراتژیک نگاه کنند و در انجام آن اهتمام ورزند.
دکتر خلیل علی محمدزاده رییس کمیته بهداشت شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده شورایعالی انقلاب فرهنگی نیز در این مراسم گفت: جبران کاهش رشد جمعیت در ایران، نیازمند مداخله در عوامل مختلفیا ست که باید با تفکر، برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک، راه حل هریک از آنها در یک زمینه فرهنگی و حمایتی، توسط متخصصان مربوطه به خانواده ها پیشنهاد شود.
این استاد دانشگاه با رد این مساله که درآمد بالا و یا پایین به تنهایی راه حل مشکل نیست، تصریح کرد: آنچه مشکل اصلی ما را حل می کند: تغییر نگرش ها و تحول در سبک زندگی است و هم اکنون آمارها بیانگر آن ست که در جوامع مختلف و از جمله ایران، در سطوح تحصیلی و درآمدی بالا، تعداد فرزندان خانوارها نه تنها بیشتر نیست، بلکه کمتر از میانگین جامعه نیز است.
وی گفت: در الگوی ازدواج، باروری، خانواده و تربیت فرزند در اثر فاصله گرفتن تدریجی از برخی معیارهای فرهنگ اسلامی و ایرانی، تغییراتی ایجاد شده است که خود جوانان برای رفع این اشکالات، باید به صحنه آمده و خانواده ها، مجلس و دولت را کمک کنند.
وی فرهنگ سازی سنجیده و علمی در باره جمعیت را وظیفه همه صاحبان خرد در تخصص های مختلف همه وزارتخانه ها ذکر کرد و گفت: گفتمان سازی مقدمه اقدامات بزرگ فرهنگی است و حوزه و دانشگاه و رسانه ها باید در این خصوص پیشگام باشند، تا در جامعه سبک زندگی سالم ایرانی و اسلامی بیشتر نمود پیدا کند.
بیانیه نشست علمی سلامت خانواده و تعالی جمعیت
مقدمه
با عنایت به اهمیت مقوله جمعیت در اقتدار ملی و با توجه به پویندگی و بالندگی و جوانی جمعیت کنونی کشور به عنوان یک فرصت و امتیاز در جهت جبران کاهش نرخ رشد جمعیت و نرخ باروری کل، سیاست های کلی جمعیت در سال جاری از سوی مقام معظم رهبری براساس بند یک اصل 110 قانون اساسی و پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین شد و ابلاغ گردید. در راستای تحقق اهداف این سیاست ها، "نشست علمی سلامت خانواده و تعالی جمعیت" به همت بسیج جامعه پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی توسط اساتید برگزیده از گروه های مختلف برگزار و بیانیه زیر تنظیم گردید :
الف) تقاضا از حوزه ها علمیه سراسر کشور، ائمه جمعه و جماعات مساجد صدا و سیما و سایر ارگان های و موسسات فرهنگی :
1- اهتمام به ترویج و تبیین سبک زندگی ایرانی اسلامی
2-فرهنگ سازی در امر ازدواج و تشویق جوانان به تشکیل و تحکیم نهاد مقدس خانواده
3- فرهنگ سازی در مورد فرزند آوری و تربیت نسل صالح
ب) : مطالبات و انتظارات از مجلس شورای اسلامی و دولت محترم :
1- با توجه به تنظیم و تدوین برنامه ششم کشور، ضروری ست هر چه سریعتر، لایحه جامع جمعیت و تعالی خانواده از سوی دولت محترم به مجلس ارسال گردد و تسریع در تصویب و قراردادن مصوبه در برنامه ششم به منظور تأمین اعتبارات لازم سنواتی.
2- اجرا لایحه مرخصی دوران شیردهی 9 ماهه بانوان شاغل در بخش های دولتی و خصوصی به طور کامل در تمامی سازمان ها و ارگان ها
3- تسریع در ارائه و تصویب لایحه بیمه زنان خانه دار
4- حذف کلیه قوانین محدود کننده فرزند آوری در تمامی سطوح
5- دایر کردن مهد کودک در محل کار بانوان شاغل
ج) : انتظارات و مطالبات مسئولین، مجامع علمی و دانشگاهی از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی :
ضمن تقدیر و تشکر از وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همکاران شان در اجرای مرحله اول طرح تحول نظام سلامت و اجرای برنامه های کاهش نرخ سزارین و ترویج زایمان طبیعی، تلاش در جهت تحت پوشش بیمه قرار دادن درمان های نازایی.
باید متذکر شد که مسئله ازدواج جوانان، اشتغال، مسکن، طلاق و نظایر آن یک مسئله بین بخشی بوده و وزارتخانه ها و سازمان های مختلف متولی، باید اقدامات لازم را به عمل آورند، لذا مناسب است مسئولین امر در وزارت بهداشت به وظایف قانونی محوله خود عمل نمود ه و در این راستا لازم است چند مقوله را اختصاصاً به این عزیزان یادآور شویم:
1- ارائه شفاف بسته های خدمتی و آمارهای پیشگیری از بارداری در زنان ازدواج کرده با توجه به گروه های مختلف به منظور سلامت خانواده و تعالی جمعیت و هزینه های مرتبط با آن
2- ارائه شفاف آمار اعمال جراحی عقیم سازی دائمی و منابع هزینه ای آن
3- ارائه بسته های خدمتی مناسب در جهت کاهش سقط جنین
4- ارائه بسته های خدمتی مناسب در استان هایی که افزایش سالمندی در آن ها از نرخ بالایی برخوردار است به منظور تعالی جمعیت جوان در این استانها
5- لزوم گنجاندن مباحث مربوط به ارتقاء نرخ باروری در سر فصل های آموزش های دانشگاهها
د: مطالبات و انتظارات از وزارت ورزش و جوانان :
متأسفانه بحث جوانان در وزارت مربوطه تحت شعاع سایر وظایف مربوطه قرار گرفته است و مطالبات از وزارت ورزش و جوانان در بحث ازدواج، آموزش ها، مشاوره های لازم قبل از ازدواج، تسهیلات جهت تشکیل خانواده و ... همچنان بلاتصدی باقی مانده است.
ه): مطالبات از وزارت آموزش و پرورش :
1- گنجاندن مباحث آموزشی مربوط به سبک زندگی اسلامی و ایرانی در کتب کلیه ی پایه ها و مقاطع تحصیلی
2- فرهنگ سازی در مدارس متوسطه جهت تشویق ازدواج به موقع جوانان