به گزارش روابط عمومي حوزه علميه خراسان، دكتر علي اكبر محزون، مدير كل آمار و اطلاعات جمعيتي و مهاجرت كشور، در سلسله نشست هاي مشاوره ديني حوزه علميه خراسان در هفدهمين نمايشگاه كتاب مشهد، به بررسي مباحث جمعيتي كشور با موضوع ايران اسلامي جوان بمان پرداخت و گفت: با توصيه ها و راهگشاي ديني مي توان فرصت هاي موجود و تهديد هاي احتمالي را كم كرد.
محزون در بخش نخست سخنان خود به جهت گيري صحيح طرح جمعيت پرداخت و به بررسي وضعيت فعلي تحولات جمعيتي نيز اشاره كرد.
وي با اشاره به فرمايش پيامبر(ص) «تناكحوا و تناسلوا تكثروا إنّي اُباهي بكم الامم يوم القيامة حتّي بالسقط» نگاه اسلام به جمعيت را بررسي و بيان كرد: در اسلام به مسئله جمعيت مسلمان تاكيد بسيار شده است.
وي با اشاره به فرمايش امام خميني(ره) كه «ايران اگر دويست ميليون جمعيت داشته باشد در رفاه زندگي مي كند»، به نگراني رهبري در خصوص موضوع جمعيتي در ديدار اعضاي دست اندر كار برگزاري همايش ملي تغييرات جمعيتي و نقش آن در تحولات مختلف جامعه، پرداخت.
محزون با اشاره به رشد جمعيت به نحو معتدل و معقول از بيان رهبري، در ادامه تشريح كرد: بلا شك از نظر سياست كلي كشور، كشور بايد به سمت افزايش جمعيت، البته به نحو معقول و معتدل برود.
وي به بررسي تعداد و ساختار جمعيت، ولادت، ازدواج و طلاق در وضعيت كنوني تحولات جمعيتي اشاره و بيان كرد: جايگاه ايران از لحاظ جمعيت هجدهم در جهان، دهم در آسيا و سوم در منطقه بعد از پاكستان و مصر و با اندكي اختلاف قبل از تركيه است.
مدير كل آمار و اطلاعات جمعيتي و مهاجرت كشور، با بيان اينكه سهم جمعيت جوان در معرض اشتغال، ازدواج و متقاضي مسكن( سنين 20 تا 34 سالگي)، حدود 32 در صد از جمعيت ايران است، افزود: طبق سرشماري سال 90 سهم كودك و نوجوان(زير 15 سال) 23.4 درصد معادل 17.5 ميليون نفر، جوان(15 تا 29 سال) 31.5 درصد معادل 23.7 ميليون نفر، ميانسال(30 تا 64 سال) 39.3 درصد معادل 29.5 ميليون نفر، و سالمندان(65 سال و بيشتر) 5.7 درصد معادل 4.2 ميليون نفر، است.
وي سهم جمعيت مولد و بالقوه فعال از نظر اقتصادي را سنين 15 تا 64 سال معرفي و بيان كرد: بيش از دو سوم جمعيت ايران و بالاترين سهم در گذار جمعيتي كشور را اين گروه تشكيل مي دهند.
وي اضافه نمود: اين گروه جمعيتي با 71 درصد از سهم كل كشور، يك فرصت طلايي و پنجره جمعيتي براي كشور محسوب مي شوند.
محزون در ادامه بيشترين نرخ ثبت ولادت را استان هاي سيستان بلوچستان، خراسان جنوبي و هرمزگان و كمترين ميزان ثبت ولادت را استان هاي گيلان، مازندران، مركزي و تهران معرفي كرد.
وي به رشد منفي 6.5 درصدي ازدواج و سير صعودي 5.3 درصدي افزايش طلاق در كشور اشاره و اظهار كرد: بطور متوسط به ازاي هر دو خانوار، يك جوان ازدواج نكرده و در سن ازدواج در كشور داريم.
دكتر محزون به شناخت مسائل جمعيتي موجود و عوامل و تبعات ناشي آن پرداخت و ابراز كرد: مسائل جمعيتي، عوامل و تبعات ناشي از تحولات موجود در تعداد و ساختار جمعيت و نهاد خانواده است.
وي براساس بررسي هاي داخلي و برآوردهاي سازمان ملل، آينده جمعيت ايران را بر اساس سه سناريو پيش بيني كرد و خاطر نشان كرد: كاهش و حفظ و افزايش سطح باروري در سال 1430 سه سناريوي محتمل بر جمعيت ايران است.
مدير كل آمار و اطلاعات جمعيتي و مهاجرت كشور، گفت: 33.3 درصد از خانوارها بر اساس تعداد جمعيت ايران، بدون فرزند و تك فرزند هستند كه اين امار نشان دهنده به نوعي خودكنترلي و كم باروري در جامعه بوجود آمده است.
وي، سن ازدواج، سن فرزندآوري، سطح تحصيلات، توسعه اقتصادي و اجتماعي، مدرنيزاسيون و شهرنشيني، سياست هاي جمعيتي ملي، سياست هاي جمعيتي بين المللي، را از عوامل تاثير گذار بر كاهش باروري برشمرد.
دكتر محزون، به كاهش و نرخ منفي جمعيت ايران اشاره كرد و گفت: نرخ باروري و متوسط فرزند در هر خانواده وقتي كمتر از 2 باشد بعد از جند نسل، قطعا به كاهش نرخ جمعيت خواهيم رسيد.
وي افزايش فرد گرايي، استقلال فردي، كمرنگ شدن نقش دين(سكولاريسم) را از مهم ترين عوامل تاثير گذار بر جمعيت دانست و افزود: سياست هاي كشوري نيز در اين واقعه نقش بسزايي دارند.
وي در ادامه تشريح كرد:با تاكيد سياست هاي حكومتي بر كم باروري و كاهش فرزندآوري و استمرار بر شعار فرزند كمتر زندگي بهتر، روند رو به رشد جمعيت ايران رو به منفي مي گرايد.
مدير كل آمار و اطلاعات جمعيتي و مهاجرت كشور، رفع موانع اقتصادي، اجتماعي و بيولوژيكي را در راهبرد افزايش نرخ باروري مؤثر شمرد و اضافه كرد: با توصيه ها و راهگشاي ديني مي توان فرصت هاي موجود و تهديد هاي احتمالي را كم كرد.
وي در پايان خاطر نشان كرد: الگوهاي اسلامي ايراني در سبك زندگي از چنان غنايي برخوردارند كه براي تمامي پديده هاي فوق راهكار علمي ارائه داده اند و توجه به آن ها در سياست گذاري ها و برنامه ريزي هاي جمعيتي بسيار اهميت دارد.
گفتني است، سلسله نشست هاي مشاوره ديني حوزه علميه خراسان به بررسي مباحث جمعيتي كشور با موضوع ايران اسلامي جوان بمان، در هفدهمين نمايشگاه كتاب مشهد، با حضور جمعي از طلاب و علاقمندان به مبحث جمعيتي، برگزار شد و در اين مراسم دكتر علي اكبر محزوني، مدير كل آمار و اطلاعات جمعيتي و مهاجرت كشور، به سايت فرزند بيشترwww.farzandebishtar.irنيز اشاره كرد.