به نظر ما ايمان يكى از شرائط لازم و ضرورى است اما نمى توان تنها به آن اكتفا كرد. بنابراين معيارها و ملاكهايى كه در انتخاب همسر بايد در نظر گرفت به عرضتان مى رسانيم اين ملاكها دو نوع است. الف. آنهايى كه ركن و اساس اند و براى يك زندگى سعادتمندانه حتما لازم اند. ب. آنهايى كه شرط كمال هستند و براى بهتر و كاملتر شدن زندگى اند و بيشتر به سليقه و موقعيت افراد بستگى دارد. ملاك هاى دسته اول عبارتند از:
1 تدين و دين دار بودن فرد. زيرا انسانى كه دين ندارد هيچ ندارد انسان بى دين در حقيقت مرده ى متحرك است و كسى كه پاى بند به دين (كه اصلى ترين مسأله زندگى است) نباشد هيچ تضمينى وجود ندارد كه پاى بند به رعايت حقوق همسر و زندگى مشترك باشد. انسان ديندار هرگز نمى تواند با همسر بى دين كنار بيايد و با هم زندگى سعادتمندانه اى داشته باشند. بهترين شاخص براى تشخيص ايمان وتقوا رفتارهاى انسان در حوزه هاى گوناگون زندگى است بدون ترديد همه ما انسانها در صحنه هاى گوناگون فردى و اجتماعى رفتارهايى را از خود بروز مى دهيم اين رفتارها با شخصيت ما و مؤلفه هاى شخصيتى ما كه يكى از مهمترين مؤلفه هاى آنها باورها و افكار ما مى باشد ارتباط مستقيم دارد و به قول معروف از كوزه همان برون طراود كه در اوست. البته انسان اين توانايى را دارد كه برخلاف اعتقادات و باورهاى خودش عمل كند اما اگر رفتار يك فرد را در محيط طبيعى زندگى او بدون اينكه او توجه داشته باشد، مورد مطالعه قرار گيرد به خوبى مى توان دريافت كه اين فرد چه شخصيتى دارد و ايمان و تقواى عملى او چگونه است. همانطور كه در بالا اشاره شد رفتارهاى ما انسانها در صحنه هاى گوناگونى رخ مى دهد به عبارت ديگر انسان هم رفتار انفرادى و شخصى دارد و هم رفتارهاى اجتماعى بنابراين رفتار او را در خانه، مدرسه، دانشگاه و همچنين دوستانى كه دارد مى توان گوياى قوت و ضعف ايمان او باشد. ميزان موفقيت او در كارهاى شخصى و انجام عبادات مثل نماز، روزه، رعايت حجاب همه اينها شاخص هايى هستند كه مى توان براساس آنها به ايمان و تقواى افراد پى برد. بدون ترديد ايمان نقش بسيار زيادى در زندگى دارد كه به برخى از آنها در ذيل اشاره مى كنيم و سپس ملاك هاى انتخاب همسر ايده آل و مطلوب را به ترتيب اولويت بيان مى كنيم اميدواريم كه با دقت مطالعه كنيد تا مفيد واقع گردد.
جان گرگان و سگان از هم جداست |
متحد جان هاى شيران خداست |
|
. 2 اخلاق نيك داشتن كه منظور داشتن صفات و خلق و خوهاى پسنديده در نظر عقل و شرع است. در واقع اخلاق و دين دو ملاك و معيار اصل در ازدواج و انتخاب همسر است.. 3 شرافت و اصالت خانوادگى كه منظور نجابت و پاكى خانواده است زيرا ازدواج دختر و پسر تنها پيوند و تركيب دو فرد نيست بلكه پيوند دو خانواده است و نمى توان گفت من مى خواهم با خود اين فرد ازدواج كنم و كارى به خانواده و فاميلش ندارم. زيرا اين فرد شاخه اى است از اين خانواده و از ريشه هاى همان درخت خانواده تغذيه كرده است و صفات اخلاقى، روحى عقل و جسمى آن خانواده را از راه وراثت و محيط و عادات به اين فرد منتقل كرده است. علاوه بر اين كه نقش خانواده ها در زندگى مشترك پسر و دختر بسيار عميق است. در روايات نيز از ازدواج با دختر زيباى فاقد خانواده اصيل و مذهبى نهى شده است.. 4 عقل در واقع همان نور افكنى است كه جاده زندگى را روشن مى كند و بايد زن و شوهر براى اداره ى زندگى و تربيت فرزندان از نيروى عقل و فهم مجهز برخوردار باشند و رشد عقلى كافى پيدا كرده باشند همان طور كه ائمه اطهار ما را از ازدواج با افراد احمق و كم عقل نهى فرموده اند.. 5 تناسب، همتايى و كفو همديگر بودن كه از حساس ترين نكاتى است كه بايد در انتخاب همسر مورد توجه قرار گيرد همتايى و تناسب از نظر و جنبه هاى مختلف مثلالف. تدين و ميزان پاى بندى به دستورات شرعب. همتايى و هماهنگى فرهنگى و فكريج. همتايى اخلاقى و پاى بندى به آداب اخلاقيد. كفو همديگر بودن از نظر تحصيلات علميه. تناسب در زيبايى و. تناسب سنى ز. تناسب مالى و سطح اقتصادى و.
ملاك هاى دسته دوم:
ملاك ها و معيارها و مسائل ديگرى كه بيشتر مربوط به سليقه و موقعيت افراد دارد. در دسته ى دوم قرار مى گيرد و مى توان از آن صرف نظر كرد. ولى براى اينكه بتوانيد به يك تصميم صحيح و عاقلانه اى برسيد بهتر است با افراد مورد اعتماد خويش، والدين، يا اقوام نزديك دلسوز و عاقل و داراى تجربه مشورت كرده و با دقت كافى تصميم مناسبى اتخاذ فرماييد. دوست عزيز ايمان نقش بسيار مهمى در زندگى و رابطه زناشويى ايفا مى كند ما در اينجا به برخى از اصول و آثار ايمان در زندگى زناشويى اشاره مى كنيم: 1) اصل آرامش: صاحبان ايمان، از بهترين آرامش و آسايش روانى برخوردارند(1) و به طور حتم آرامش روانى شريك زندگى در آسايش روحى- روانى شريك مؤثر است و ديگر اين كه چنين همسرى با اين آرامشى كه در سايه ايمان كسب كرده، در تربيت فرزند نقش مهمى ايفا مى كند. 2) اصل اميد: زندگى سراسر پر از نشيب و فراز است مملو از شادى ها و غم هاست كسى كه به سلاح ايمان مجهز است در شادى ها عنان از دست نمى دهد و در سختى ها و مصائب دچار بدبينى فلسفى (نسبت به خلق، خالق و هستى) نمى شود چرا كه افراد مادى و غير معنوى از حل مسائلى مثل بلاها و شرور و سختى ها عاجز اند ولى انسان با ايمان چون كه نظام را حكيمانه و عالمانه و مقتدرانه مى بينيد دچار بدبينى و در نتيجه يأس و افسردگى نمى شود بنابراين نهاد خانواده هميشه به نور ايمان گرم و پر فروغ خواهد ماند (بهداشت روانى افراد خانواده). 3) اصل سنخيت: براى اين كه دو چيز يا شخص در كنار هم و با هم باشند بايد بين آنها سنخيت باشد زن و شوهرى كه در اين اصل، ايمان، با هم مشتركند تا ابد در كنار هم هستند اما پيوندى كه براساس مال يا جمال و يا هر دو ايجاد شده با از بين رفتن آنها گسسته مى شود چه بسيار افرادى كه به خاطر پيرى طرف مقابل (شريك زندگى) از او سرد شده اند و يا كار به طلاق و.
كشيده شده است. قرآن شريف مى فرمايد: در قيامت ممكن است پيوند دو برادر از هم گسسته شود اما پيوندهايى كه براساس معنويت بنا شده اند در آخرت نيز پايدار مى مانند(2) 4) اصل مجالست: در روايت داريم كه مجالست ها در شخصيت و افكار و رفتار همنشين ها اثر مى گذارد «المجالسه مؤثره» بنابراين كسى كه اهل ايمان باشد مى تواند بر همنشين خود اثر مثبت بگذارد و او را گام به گام به مدارج عالى انسانى و تعالى برساند (شوق انسان در خيرات و ديندارى). 5) اصل وفادارى: انسان با ايمان چون كه يك باز دارنده درونى (تقواى الهى) دارد در هر شرايطى امين همسر خود است وبه او خيانت نمى كند و كرامت و شرافت انسانى او را به هيچ مال، مقام، زيبايى ديگرى عوض نمى كند. 6) اصل تربيت ايمانى يا الگوى برتر: فرزندانى كه تحت تربيت پدر و مادر با ايمان قرار مى گيرند صالح و نيك كردار مى شوند و به هيچ وجه توهين، بى احترامى به والدين خود نمى كنند چرا كه آنها مربيان مؤمن خود را ديده (پدر و مدر) و از آنها الگو گرفته است. 7) اصل بركت: در روايت داريم زن دين دار و با ايمان بركت زندگى است(3) 8) اصل نعمت: در روايت داريم از رسول خدا (ص) كه هرگاه شخصى به خاطر مال و جمال و زيبايى تن به ازدواج بدهد به آن نمى رسد اما كسى كه به خاطر دين شخص با او ازدواج مى كند خداوند زيبايى و مال را نيز به او ارزانى مى دارد(4) 9) نمونه هاى عينى: براى اين كه اثر ايمان را در زندگى زناشويى به طور محسوس ببينيد به زندگى افراد با ايمان دقت كنيد ببينيد كه چگونه درخت ايمان پر از ميوه هاى شيرين صداقت، امانت دارى، وفادارى. احترام متقابل تحرك و پويايى، نشاط و شادابى و آرامش گشته است (به زندگى امام خمينى و خانواده اش دقت كنيد).
10) اصل قناعت: همسر با ايمان چون معيارهاى معنوى و اصول اخلاقى را مد نظر دارد سعى دارد به صفات اخلاقى خوب آراسته شود از جمله قناعت كه مورد سفارش دين است وقتى همسر انسان قانع باشد احتمال اين كه مرد خانه به دنبال مال حرام بيفتد كمتر است. 11) اصل تفاهم و ايثار: در روايت هاى زيادى علائم و نشانه هايى براى مؤمنين شمرده اند(5) كسانى كه اين نشانه ها را داشته باشند قطعا زندگى مسالمت آميز و مبتنى بر تفاهم و برابرى خواهند داشت از جمله آنها: بردبار، صبور، وفادار به عهد، عدم فحاشى، خوش زبانى و خوش رفتارى، خير، سخى و...
در پايان توجه شما را به چند نكته مهم جلب مى كنيم:. 1 در انتخاب همسر كمتر اتفاق مى افتد كه يك فرد تمام حسن ها و ويژگى هاى مثبت را داشته باشد چنانچه ما درباره خودمان هم نمى توانيم ادعا كنيم كه هيچ عيب و نقصى نداريم. پس بهتر است ويژگى همسر ايده آل را امتياز بندى كنيم با اين فرض كه بالاترين امتياز را به ايمان و اخلاق بدهيم و در مجموع كسى را كه از امتيازات بيشترى نسبت به بقيه است انتخاب كنيم.. 2 در تحقيق و شناخت از همسر آينده هرگز نبايد به گفتگوهاى مستقيم با طرف مقابل يا شخصيت و تيپ ظاهرى او اكتفا كرد. زيرا معمولا كشش و جاذبه جنس مخالف، مانع از اين مى شود كه افراد بتوانند درك صحيحى از يكديگر داشته باشند. غير از اين كه در اين گونه برخوردها هر يك از طرفين سعى مى كند بهترين تصوير را از خود نشان دهد و نقطه ضعف هايش را پنهان كند.. 3 توصيه مى شود جهت اطلاعات بيشتر و دقيق تر و تصميم گيرى واقع بينانه تر براى مهمترين تصميم دوران زندگى و نقطه عطف عمر خود بهتر است در اين زمينه هم تفكر بيشترى داشته باشيد و هم با خانواده محترمتان به گفتگو و مشورت بپردازيد و هم از نظرات مشورتى افراد با تجربه استفاده نمايند و كتاب هاى معرفى شده را نيز مطالعه فرماييد. جهت مطالعه بيشتر ر. ك:
1- جوانان و انتخاب همسر على اكبر مظاهرى 2- ازدواج آسان و شيوه همسردارى محمد محمدى اشتهاردى 3- ازدواج آسمانى على اكبر مظاهرى 4- ازدواج پايدار كاظمى حقيقى 5- ازدواج در اسلام مصطفى كاشفى خوانسارى 6- ازدواج و روابط زن و مرد نجفى يزدى 7- پيوند دو قلب يا راهنماى ازدواج مهدى پاكزاد 8- جوانان و ازدواج- زندگى بهتر سيد احمد واحدى 9- جوانان، ازدواج و مسايل جنسى روح اللّه خالقى 10- راهنمايى ازدواج بهزاد رحمتى 11- همسران برتر، غلامعلى افروز 12- انتخاب همسر، ابراهيم امينى 13- ازدواج مكتب انسانسازى، دكتر پاكنژاد
(1) (عدل الهى، شهيد مطهرى، ص 85).
000 (2) (تفسير سوره حجرات، محسن قرائتى، آيه 86).
000 (3) (وسائل الشيعه، ج 14، ص 30).
000 (4) (وسائل الشيعه، ج 14، ص 30).
000 (5) (ميزان الحكمه، ج 1، بحث ايمان).