نوشته زیر برگرفته از کتاب «نسیم مهر» (متن پیاده شده برنامه پرسش و پاسخ رادیویی استاد حسین دهنوی) می باشد.
جواب:
بین برخی خانوادهها تصور نادرستی وجود دارد که چون اعضای خانواده با هم محرم هستند، هیچ گونه محدودیتی از جهت پوشش وجود ندارد و اعضای خانواده میتوانند به تمام بدن همدیگر نگاه کنند.
بین تمام افراد خانواده، فقط زن و شوهر، هیچ گونه محدودیتی در دیدن اعضای بدن هم ندارند و بر بقیهی اعضا واجب شرعی است که از نگریستن به مواضع خاص بدن دیگری بپرهیزند.
به جز مواضع خاص بدن که پوشاندن آنها از فرزند بر مادر واجب است، توصیه میشود قسمتهای تحریک کنندهی بدن نیز پوشانده شود. این مسأله دربارهی پدر و دختر نیز صادق است.
گاهی پوشش در حد مناسبی است؛ اما نوع آن، بدننما یا چسبان و تنگ است که میتواند آثار سویی بر کودک داشته باشد.
مسألهی پوشش نامناسب مادر یا پدر برای پسر یا دختر از 6 سالگی به بعد، اهمیت ویژهای مییابد؛ زیرا ممکن است سبب بلوغ زودرس شود و زمینهی انحراف جنسی کودک را در دوران نوجوانی فراهم سازد.
باید توجه داشت که این مسأله با دستور دین مقدس اسلام مبنی بر آراستن زن برای مرد و داشتن پوشش باز برای همدیگر منافاتی ندارد و مخصوص خلوت زن و مرد یا عدم حضور کودک است.
جواب:
پیش از هر چیز، اطمینان یابید که مشکل جسمی (خشکی پوست، خارش، سوزش و...) ندارد. مهمترین عامل این رفتار، کنجکاوی و برای آشنایی با اعضای بدن است که حتی از نوپایی وجود دارد و در 3 تا 4 سالگی در قالب دستکاری و در سنین بالاتر در قالب دکتر بازی خود را نشان میدهد.
این گونه رفتار تا حدود 8 سالگی، بیشتر جنبهی شناختی دارد، نه جنسی و اخلاقی، و اگر استمرار یافت، ممکن است به جهت فشارهای روحی باشد و کودک، از این طریق میخواهد به آرامش برسد.
در صورتی که با چنین پدیدهای مواجه شدید، با نرمی و آرامی برخورد کنید و بگویید: گویا دربارهی بدن خود کنجکاو شدهای! این نشانهی مرد بودن تو است. اگر کنجاوی ات ارضا شده، دیگر به بدن خود دست نزن. این نهی بدین جهت است که با این عمل، احساس لذت میکند و اگر ادامه یابد، ممکن است در آینده که نیروی جنسیاش بروز مییابد، به خود ارضایی و انحرافات جنسی دچار شود.
اشتباه بزرگ برخی والدین، نگاه ضد اخلاقی به این مسأله است و با آن به شدت و خشونت برخورد میکنند که پیامدهای نامطلوبی دارد. برخورد خشن و توبیخ شدید کودک برای این مسأله، سبب تبدیل موضوعی روان شناختی به اخلاقی میشود و کودک شما را حساستر و در نتیجه در این عمل تثبیت میکند.
با توجه به این که این رفتار، از دید کودک، خلاف اخلاق نیست، برخورد نسنجیدهی والدین سبب گیجی او میشود؛ احساس گناه و افسردگی میکند، و مهمتر از همه، از این پس، برای پرسشها و ابهامهای جنسی خود، سراغ شما نمیآید و ممکن است به دیگران مراجعه کند و به دلیل ناآگاهی دیگران یا غرضورزی آنان، اطلاعات نادرستی در زمینهی مسائل جنسی به او منتقل شود و در آینده، مشکلاتی (عدم تن دادن به ازدواج و...) برایش پدید آید.
منبع:
نسیم مهر جلد 1، پرسش و پاسخ تربیت کودک و نوجوان؛ حسین دهنوی