بیان نظریه استاد آیت الله علّامه سید حسن ضیائی در درمان تعدادی از بیماریهای گوش و حلق و بینی:
پیشگیری از آسیب های گوش:
1ـ رعایت بهداشت شخصی و عمومی.
2ـ مراقبت از کودکانو جمعآوری اجسام ریز از گوشهو کنارِ خانه
3ـ استفاده از انگشت فرد برای تمیز کردن و خارش داخل گوش به عنوان بهترین وسیله.
4ـ پرهیز از خارش و تمیز کردن مکرّر گوش؛ زیرا احتمال ایجاد عفونت یا قارچ داخل گوش را بوجود میآورد.
5ـ پرهیز از وارد کردن جسم خارجی به گوش؛ زیرا گاهی اوقات ورود جسم خارجی به گوش مانند گوش پاک کن، ایجاد خراش در سطح پوست یا گوش میکند که همین امر منجرّ به ورود باکتری و میکروب به درون بافت بدن و ایجاد بیماری و عفونت در ناحیۀ گوش میشود.
6ـ اگر حشرهای وارد گوش شود و مدّت طولانی آنجا بماند، ممکن است تخم گذاری کند که علاوه بر تخریب پردۀ صماخ و ناشنوائی فرد، احتمال ایجاد عفونت استخوان ماستوئید (قطعهای از استخوان جمجمه) نیز وجود دارد، و لارو حشره که عمدتاً مگس است به راحتی پس از تخریب این استخوان، میتواند موجب تخریب گوش میانی و حتّی بافت مغز نیز بشود که عوارض ناشی از آن (یعنی تب، سردرد، گوش درد و حتّی تشنّج) را بدنبال دارد.
7ـ پرهیز از دست کاری جسم فرو رفته به داخل گوش؛ زیرا منجرّ به آسیب مجرای گوش و گاهی پرده صماخ و حتّی پارگی پردۀ گوش میشود.
8ـ گاهی دست کاری منجرّ به افتادن جسم خارجی در گوش میانی میشود که این عمل، باعث عفونت گوش، آسیب دیدن استخوانچههای گوش و در بیشتر مواقع، منجرّ به عفونت مزمن و پایدار در فرد حادثه دیده میشود.
9ـ گاهی ممکن است مصدوم:
الف. به عوارض داخل جمجمهای از قبیل مننژیت، آبسه مغزی و مُخچِه، فلج عصب صورت،
ب: و عوارض خارج جمجمهای مانند آبسههای پشت گوش، آبسه پشت گردن، و آبسههای صورت در ناحیۀ گونهها بشود. توجّه: شخص مصدوم گوش، از انواع قطرههای مختلف و داروهای موضعی اجتناب کند و خود درمانی نکند لذا شخص آسیب دیده را در أسرع وقت به نزدیکترین متخصّص گوش و حلق و بینی و مرکز درمانی ببرید.
10ـ دکتر ابراهیم رزم پا (متخصّص گوش و حلق و بینی) گوید: نوعی گوش درد، گرفتگی گوش یا بسته شدن گوش و وِز وِز گوش، نشانۀ مسدود شدن مجرای گوش با مُومِ گوش (واکس گوش) است. [واکس گوش (موم گوش) توسّط غدّههای موجود در مجرای گوش تولید میشود و نقش محافظت از مجرای خارجی گوش را دارد، میزان تولید موم (واکس) در أفراد مختلف، متفاوت است در برخی افراد مُوم آنقدر کم تولید میشود که هیچگاه به طور محسوس در گوش جمع نمیشود امّا در بعضی از افراد تولید موم آن قدر زیاد است که هر چند ماه مجرای گوش را به طور کامل مسدود میکند].
پارگی پردۀ گوش: عسل گَوَن، سه قطره در گوش بچکانید.
ضدّ سنگینی گوش و ضدّ کَری گوش:
جوشاندۀ سرد شدۀ اسفند یا روغن اسفند (اسپند= سپند)، سه قطره در گوش بچکانید.
اگر ایرسا (زنبق) را در روغن زيتون بجوشانند و در گوش بچكانند سنگينى گوش را كاهش مىدهد.
درمان بیماری اُوتیت و ضدّ شنوائی گوش بخاطر ضعف عصب شنوائی:
داخل پیاز را خالی کرده و در آن انزروت ریخته، سپس آنرا کنار آتش پخته، بعد سه قطره از آبِ مخلوط پیاز و انزروت را داخل گوش ریخته(فقط دو شب این کار انجام شود).
عفونت گوش: سه قطره روغن بنفشۀ طبّی در گوش بچکانید (ضدّ آب و عفونت گوش).
گوش درد:
1ـ سه قطره روغن استبرق در گوش بچکانید، 2ـ سه قطره روغن سَداب در گوش بچکانید (قوی تر از روغن استبرق است)
باد گرفتگی گوشها:
دهان خود را ببندید و بینی خود را بگیرید، سپس با فشار هوا را از ریه داخل بینی کنید. توجّه: اگر بیشتر در سرما این اتفاق میافتد: صبحانه: شیر عسل، شب قبل از خواب: مخلوط آب سیب با عسل
درمان صدای گوش: سه قطره اسانس مرزنجوش در گوش بچکانید.
وِز وِز گوش و سوت سَر:
1ـ برای همیشه، هر روز یک استکان دمکردۀ بِه لیمو مخلوط با عسل آویشن بخورید، 2ـ فقط سه شب، هر شب سه قطره روغن بِه در گوش بچکانید.
درمان طنین صدای گوش و درمان درد گوش:
شب قبل از خواب سه قطره روغن سَداب (که در پایۀ روغن زیتون درست شده) در گوش بچکانید.
خون آمدن از حنجره بخاطر فشار زیاد به آن:
مثلاً شخص مدّاح است باید دو هفته به حنجره اش استراحت دهد و گرنه دچار سرطان حنجره میشود.
درمان: 1ـ صبحها: شیر عسل، 2ـ وسطروز: جوشانده آب نخود غرغرهکرده و قورتدهد، 3ـ عصرانه: دانۀ به را به أندازه یکقاشق چایخوری در یک استکان آبجوش وِلَرم ریخته 5 تا 10 دقیقه صبر کند، سپس آنرا غرغره کرده و با دانهها قورت دهد، 4ـ شبها بعد از شام تا وقت خواب، یک لیوان آب سیب رسیده طبیعی تازه مخلوط با یک قاشق پلوخوری عسل گرم (مانند عسل آویشن، عسل نعنا)، 5ـ هر شش ساعت دو عدد میوۀ شاهبلوط بخورد.
درمان تورّم لوزههای جانبی و لوزه سوم:
پرهیز شود از: خوردن میوۀ نارنگی و کافئین زیاد (چای پُررنگ، چای مانده، قهوه، شکلات، نسکافه، کاکائو).
درمان: 1. با سرکه سیب غرغره کند و بیرون بریزد یا با محلول آب نمک غرغره کند و بیرون بریزد، 2.با آب اسفناج غرغره کند و بیرون بریزد.
درمان ورم حلق و گلو،+ درمان بیماری لارنژیت (التهاب حنجره):
مخلوط پودر فلوس با آب سبزی کاسنی را غرغره کنید، آب پز انجیر را غرغره کنید و قورت دهید.
درمان لَهاة یا ورم دو گوش حلق و زبانک، درمان ورم مقعد:
جوشانده یا دمکردۀ شُکاعی (=خارزنبابا= رَأسُ الشّیخ) را غرغره کنید و قورت دهید.
پولیپ بینی به نوع زائدۀ گوشتی:
پیشگیری از پیشرفت پولیپ های بینی: 1. صبح: سه قطره آب انار تازه در هر سوراخ بینی بچکانید، 2. شب: چند قطره از مخلوط آب انار+ عسل استوخدوس، در بینی بچکانید.
درمان پولیپ بینی: هر شب سه قطره اسانس گزنه یا عصارۀ گزنه یا جوشاندۀ گزنه، در هر سوراخ بینی با قطره چکان روی پولیپ بچکانید.
درمان پولیپ بینی به نوع زائدۀ استخوانی: جرّاحی بتوسّط متخصّص گوش و حلق و بینی یا متخصّص تِرُوماتُولوژی فک و صورت
درمان سینوزیت:
توجّه: روبروی کولر، و پنکه نباشید، پشت در و پشت پنجره نخوابید، موتور سواری و دوچرخه سواری نکنید، بعد از حمام، بعد از استخر، قبل از خواب پیشانی خود را با هِد بند یا روسری یا چفیه ببندید.
درمان سینوزیت التهابی: هر روز، سه بار با آب ولرم بینی شسته شود (یعنی قبل از هر وضو گرفتن از برای نمازهای یومیّه)، قبل از خواب از بُخور اکالیپتوس استفاده کنید.
درمان سینوزیت عفونی: محلول سُرُم نمکی با پودر پنی سیلین 800 هزار مخلوط شود و از این مخلوط روزی سه بار بینی خود را بشویند (استنشاق کنید).